top of page

Vánoční překvapení pro vás, naše čtenáře! Stáhněte si obrázkové karty do angličtiny!

Pedagogická fakulta připravila další zdařilý didaktický materiál v podobě ilustrovaných karet se slovní zásobou do výuky anglického jazyka. Obrázkové karty s ilustracemi výtvarnice Báry Valecké poslouží k procvičování slovní zásoby a doplňují knihovničku digitálních vzdělávacích zdrojů na portále U21.


Pedagogická fakulta přišla v rámci naplňování konceptu Učitel21 s dalším nápadem, jak obohatit nabídku digitálních vzdělávacích zdrojů pro žáky základních škol. Ve spolupráci s ilustrátorkou Bárou Valeckou připravila originální didaktický prostředek v podobě ilustrovaných karet se slovní zásobou do výuky anglického jazyka. Karty lze volně stáhnout jak v barevné verzi, tak ve verzi černobílé, jež je upravená k běžnému tisku a může posloužit i jako omalovánka.


Karty jsou pojaty jako tematické ilustrace a nechybí mezi nimi téma rodina, les, ulice, hřiště, školní třída, koupelna apod. Jako vánoční překvapení poslouží karta, jejíž ilustrace připomíná známou vánoční písničku Vánoce přicházejí.

Jak lze karty využít a pro koho jsou určeny?

Slovíčka, jež karty nabízejí, odpovídají znalostem zkušenějších žáků a autoři je koncipovali pro výuku angličtiny od 4. třídy základní školy výše. Navrženou slovní zásobu si ale mohou učitelé libovolně upravit také pro mladší žáky, protože karty jsou ke stažení i jako samostatné stránky. Rozsah slovní zásoby si tak může vyučující stanovit podle dovedností svých žáků.


Karty lze využít různě: základním využitím je prohlížení obrázků s dětmi, ukazování motivů – a společná výslovnost nových anglických slov. Děti si mohou anglická slova spojovat s obrázkem a např. propojovat čarou napsaná slova a motiv na kresbě. Mohou také pojmenovávat barvy. Podle obrázku lze samozřejmě vytvářet také jednoduché věty, pokročilejší žáci mohou vytvořit souvislý příběh inspirovaný obrázkem. Děti si mohou obrázky vybarvit jako omalovánku – a slova si fixovat ještě během grafických činností.


Didaktický materiál s názvem „Vaše první anglická slova“ navazuje svým pojetím i vizuální podobou na materiál „Vaše naše první česká slova“, jenž autorský tým připravil pro adaptaci dětí z Ukrajiny nebo obecně pro děti cizinců a menšin.





Karty jsou ke stažení na této minisite.


Kdo je autorkou ilustrací?

Bára Valecká žije v pražských Kolovratech, vystudovala VŠUP, věnuje se loutkové animaci, maluje a kreslí. Dlouhodobě spolupracuje s nakladatelstvím Cesty domů. Má dvě děti a chodí s nimi do skauta. S Pedagogickou fakultou Univerzity Palackého spolupracovala na více projektech a vše začalo vytvářením materiálů pro adaptaci ukrajinských dětí.


Tiráž

Vaše první anglická slova

Námět, koordinace a webdesign: Petra Šobáňová

Ilustrace: Bára Valecká

Grafické řešení: Alžběta Gregorová

Korektura angličtiny: Tomáš Novák


​© Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, 2022; vzniklo v rámci naplňování konceptu Učitel21


Obrázkové karty lze využívat při výuce a pro osobní potřebu, není dovolena úprava grafického řešení a komerční využití.

bottom of page