top of page

Zpráva ze zahraniční stáže v maďarské Soproni

V rámci projektu „Zkvalitňování přípravy budoucích učitelů na Univerzitě Palackého v Olomouci“, jehož hlavním řešitelem je Libuše Ludíková, navštívilo v týdnu od 28. března 2022 do 1. dubna 2022 šest studentek navazujícího magisterského studia programu Předškolní pedagogika společně s Alenou Srbenou z Katedry primární a preprimární pedagogiky a Barborou Sittovou z Ústavu cizích jazyků město Sopron v Maďarsku.



Cílem naší cesty byla návštěva Univerzity Benedek Elek v Soproni, konkrétně pedagogické fakulty společně s návštěvou univerzitní mateřské školy s názvem Lewinszky Anna Gyakorló Óvoda. V této mateřské škole jsme absolvovaly také náslechovou praxi a sledovaly odlišnosti a podobnosti v rámci edukačního procesu. Srdečně nás na univerzitě přivítal děkan Lászlo Varga společně s proděkankou pro vědu a mezinárodní záležitosti Rékou Kissné Zsámboki. Na univerzitě jsme se poté účastnily vyučovacích hodin spojené s bakalářským vzdělávacím programem Kindergarten Teachers, ve kterých jsme získaly další zkušenosti.


Se studentkami tohoto programu jsme měly možnost diskutovat, spolupracovat a tvořit v rámci společné výuky. Setkaly jsme se také s dalšími studenty v rámci Erasmu, zejména ze Španělska. Bylo velice přínosné porovnat hned tři země v rámci různých témat a předmětů. Účastnily jsme se například vyučovacích hodin Comparative Kindergarten Pedagogy, Art (Painting and Graphics) II., English in the Kindergarten, The Theory of Bilingualism. V rámci návštěvy jsme se snažili načerpat co nejvíce jak z akademického prostředí, tak z krás města a okolí.


Město Sopron je jedno z nejmalebnějších středověkých měst Maďarska. Přímo na vás dýchá historie, historické památky a kouzlo města. Náměstí Fő Tér v historickém centru nabízelo nádherný pohled na Požární věž a další skvosty. Také jsme každý den ochutnávaly místní kuchyni, avšak dominovaly zde kupodivu italské restaurace. I tak se nám podařilo ochutnat několik maďarských specialit v typické místní restauraci. Doplněním studijních dní byla návštěva malých termálů Sá-Ra Termal s léčivou vodou v oblasti Hegyko, nedaleko Soproni. V rámci příjemně stráveného studijního týdne bychom i Vám rádi doporučily návštěvu v nedalekém Soproni a Univerzitě Benedek Elek.


O své zážitky ze stáže se podělily i některé z účastnic:


Andrea Kostrubová: „Mimo načerpání skvělých zkušeností v rámci stáže se nám také podařily navázat přátelské vztahy s ostatními studentkami z jiných ročníků. Bylo to vůbec poprvé, kdy jsme měli možnost seznámit se a spolupracovat spolu.“

Veronika Gajdová: „Univerzita Benedek Elek nabídla zajímavý pohled na vzdělávání předškolních pedagogů z hlediska specializace na angličtinu, výtvarné a hudební umění. K tomuto obohacení bych také přidala získání informací k projektu IGA, který se zabývá komparativním výzkumem na mezinárodní úrovni.

Alena Srbená: „Sama za sebe vidím za vedlejší přínos zahraniční stáže dvou ročníků také to, že studentky měly možnost se více seznámit. Bylo skvělé sledovat, jak vzniká mezi-ročníková spolupráce, na kterou bohužel nemáme v rámci semestru takový prostor. Také věřím, že podobné stáže přispějí k rozvoji vztahů a spolupráce mezi studenty a akademickými pracovníky.“

Účastnice stáže:


1.ročník, NMgr. PREPED – Nicole Gattnarová, Andrea Kostrubová, Petra Šimpachová


2.ročník, NMgr. PREPED – Veronika Gajdová, Lucie Kašparová, Michaela Poledníková



Text: Veronika Gajdová

Foto: archiv Aleny Srbené

bottom of page