top of page

Academia Film Olomouc již podruhé online a opět nezklamal!

Aktualizováno: 26. 1. 2022

Příspěvek naší bloggerky Inky Wesołowské přináší ohlédnutí za letošním festivalem AFO. Letošní již 56. ročník musel bohužel opět proběhnout on-line, ale jak Karolina pochvalně hodnotí, vedení a organizátoři AFO se s touto situací poprali naprosto skvěle a využili možnosti on-line režimu na maximum. Webová streaming platforma Watch and Know fungovala stejně dobře jako Netflix nebo HBO GO, organizátoři přidali i překvapení s herními prvky nebo virtuální výstavy.



Academia Film Olomouc je pravděpodobně jednou z nejvíce oblíbených událostí v rámci Univerzity Palackého, ale samozřejmě se jedná o akci pro celou veřejnost, protože kromě toho, že si můžete díky velice širokému vějíři skvělých dokumentů rozšířit obzory, tak zároveň se také můžete zúčastnit dalších nejrůznějších akcí a soutěží.


Letošní již 56. ročník (27. 4. – 11. 5. 2021) musel bohužel opět proběhnout v tzv. „onlinu“, ale vedení a organizátoři AFO se s tím za mě poprali naprosto skvěle a webová streaming platforma Watch and Know frčela stejně dobře jako Netflix nebo HBO GO.


Nejlepší bylo to, že jste si mohli zapnout mikrofon a kameru, povídat si s ostatními lidmi a seznamovat se úplně stejně, jak by to vypadalo i normálně, kdyby tady pandemie byla bývala nebyla.

První věcí, kterou bych tady velice ráda zmínila, byla naprosto skvělá MMORPG AFO hra, která nám všem umožnila mluvit s ostatními a objevovat všechny akce festivalu úplně stejně, jak by to probíhalo v „offlinu“, ale kvůli protipandemickým opatřením to nešlo. Odkaz na ni jste našli v biu AFO na Instagramu. Klikli jste na něj a již jste mohli začít s vytvářením svojí maličké postavičky, která se místo vás toulala po fesťákové Planetě AFO. Celá grafika mi neuvěřitelně připomínala The Legend of Zelda: Oracle of Seasons and Oracle of Ages, což z mého hlediska byl takový malý estetický detail, který byl tím pravděpodobně nejlepším rozhodnutím. Ve chvíli, když jste si už vytvořili avatara, tak jste mohli objevovat tento virtuální AFO svět, kde jste se mohli zapojit do online streamů přednášek, podívat se na dokumenty, zahrát si nějakou menší hru, např. Tetris, najít tajuplnou místnost, která vypadala ve stylu Among Us. Nejlepším aspektem tam však bylo to, že jste si mohli zapnout mikrofon a kameru, povídat si s ostatními lidmi a seznamovat se úplně stejně, jak by to vypadalo i normálně, kdyby tady pandemie byla bývala nebyla.


S touto hrou se pojí jeden můj vtipný příběh. Ihned jsem totiž objevila, že tam jde někomu odeslat mailem pozvánku k připojení se, což jsem také udělala a o pár minut později jsem tam byla se svým kámošem. Oba jsme se ze srandy rozhodli, že půjdeme oslovovat náhodné lidi, kteří tam byli. Jen taková poznámka pod čárou, počet přihlášených nikdy nepřekročil 5, takže se nejednalo o nějaký hromadný AFO stalking. Jak jsme se rozhodli, tak jsme také udělali. Šli jsme za „nějakým“ Ondřejem Kazíkem a my na něj v tom chatu: „Čau, kámo.“ On si začal s námi úplně v pořádku povídat a najednou nám začal ukazovat, kde co je a prý: „No… nedávno mi skončila výuka.“ Trochu mě to zarazilo a začala jsem googlit. Po několika vteřinách jsem zjistila, že mluvíme S TÍM Ondřejem Kazíkem, který je vedoucím celého programu AFO.


Druhou úžasnou věcí během letošního AFO byla podpora olomouckých podniků, které byly pokřtěné jako AFO Spoty a mohli jste si tam koupit AFO speciality a následně načíst QR kód, který vás přesměroval na jedno ze soutěžních slov. Když nahromadíte těch slov 6, tak se můžete zúčastnit AFO soutěže a vyhrát AFO merch. Přihlašování na tuto soutěž bylo prodlouženo do konce května. Mezi moje oblíbené AFO lahůdky rozhodně patří chilli kafe z Bistré Krávy, Smokey Burger z Bugr Burger, kafe s mangovým džusem a lyofilizovanými malinami z Pikoly a IPA z Konviktu.


Třetí věcí, která se mi během 56. ročníku AFO neuvěřitelně líbila, byla interaktivní výstava u Muzea umění Olomouc. Stačilo pouze, že jste si nainstalovali aplikaci Artvive a najeli jste si na jednotlivé kruhy a čísla na zdi, díky čemuž se vám potom na obrazovce ukázaly jednotlivé obrázky nebo zajímavé grafické videokompozice inspirované přírodou.


Za mě to byla skvělá příležitost, jak si během pandemické situace neuvěřitelně užít studentský život. A pokud někdo z vás AFO ještě neznal, tak ho rozhodně nepropásněte další rok, který již snad zažijeme offline.



Inka Wesołowska


bottom of page