top of page

Britské muzeum: Cesta časem v Britském muzeu

Aktualizováno: 27. 11. 2023

Je tu další článek ze série Od Rubense po plejtváka! Rubrika se bude zaměřovat na ty největší lahůdky mezi muzei a galeriemi. Doktorandky Denisa Daříčková a Kristýna Ševčíková z katedry výtvarné výchovy předestřou to nejlepší z vlastních cest – co samy vyzkoušely, co je zaujalo a co vám můžou s jistotou doporučit. Tentokrát se s nimi podíváme do londýnského Britského muzea!



Britské muzeum je jedním z nejprestižnějších kulturních pokladů, které Londýn nabízí, a je nejen působivou výkladní skříní lidstva, ale také otevřeným oknem do minulosti, které nám umožňuje ponořit se do bohaté historie a kultury naší planety.


Muzeum založené v roce 1753 se nachází v srdci Londýna, a je jedním z nejstarších a největších muzeí na světě. Při vstupu do této úžasné instituce budete okamžitě ohromeni nádhernou architekturou budovy, která je svým způsobem sama o sobě uměleckým dílem. K vidění je ohromná škála sbírek, které zahrnují umění, archeologii, historii, antropologii a mnoho dalšího. Klenoty starověkého světa se třpytí ve své plné kráse. Návštěva Britského muzea je jako putování časem, které nás provází od pravěkých dob až po moderní éru.


Důležité rady před návštěvou!


Vstup


Instituce má otevřeno každý den od 10:00 do 17:00 hodin (v pátek do 20:30). Doporučuji rezervovat si vstupné předem. Fronta je obrovská a ušetří vám to i hodinu čekání. V odpoledních hodinách, tedy zhruba od 15. Hodiny, je frekventovanost instituce menší. Na webu najdete rezervační systém a vstupné je do všech stálých expozic zdarma. Chcete-li navštívit některou z krátkodobých výstav, vstupné je možné si koupit uvnitř muzea a je bez front.


Návštěva


Muzeum je rozsáhlé, proto si předem prohlédněte mapu a výstavní sály, abyste se lépe zorientovali. Mapu si v muzeu můžete koupit za 2 libry, stáhnout si ji do mobilu nebo nainstalovat aplikaci. Doporučuji se v jednotlivých sálech zaměřit na oblasti, které vás nejvíce zajímají. Každý sál nabízí jedinečné umělecké i historické poklady, a hlavně „nepřepalte“ start, ať se z návštěvy muzea nestane hororový zážitek.



Muzeum je rozsáhlé a plné fascinujících předmětů. Dejte si na návštěvu dostatek času. Google doporučuje zhruba dvě a půl hodiny. My tam byly skoro 5 hodin. Britové vnímají návštěvu muzea jako běžné trávení volného času a muzeum je k tomu také uzpůsobeno. Máte zde možnost koupit si oběd, svačinu i kafe. Posedět si zde, nakoupit vkusné dárky i knihy nejen o umění a historii.


Okem pozorovatele: V muzejním obchodě nabízí repliky jednotlivých exponátů. Máte-li zájem mít doma například bronzovou sochu bohyně Afrodité, není problém. Všechny nabízené repliky od tisků až po šperky si můžete zakoupit i na webových stránkách muzea.

Co vidět a nevidět


Britské muzeum představuje jedinečné sbírky, které reflektují šíři a bohatství lidského kulturního dědictví. Sbírky jsou systematicky uspořádány do výstavních sálů, v nichž návštěvníci mohou prozkoumávat specifické historické období, regiony a témata.


Egyptská sbírka je zasvěcena mystériím starověkého Egypta. Obsahuje mumie, sarkofágy a artefakty spojené s pohřebními rituály. Mezi perly sbírek patří Rosettská deska, která měla klíčovou roli při rozluštění hieroglyfů. Dále můžeme obdivovat nádherné umělecké skvosty antického Řecka a Říma, včetně karyatid z Erechtheionu v Athénách.


Kromě toho zde naleznete vzácné artefakty z Mezopotámie, Asie, Afriky a Ameriky, které mapují vývoj lidské společnosti a kultury. Zapomenuto není ani renesanční umění, např. obrazy od Tiziana a kresby Albrechta Dürera, Leonarda da Vinci, Michelangela či Raffaela Santi.


Zřejmě každý průvodce či web vám tyto památky nabídne a upozorní na ně. Já osobně bych ráda doporučila prozkoumat rozmanitou expozici v místnosti 1 – Enlightenment. Velká místnost plná vitrín je vhodná k vašemu bádání a objevování. Najít zde můžete mušle, vycpané ptáky, listiny, sochy, porcelán. Vše, na co si vzpomenete. Expozice umístěná v nejstarší místnosti muzea obsahuje exponáty získané během kolonizace zemí a obchodu s otroky. Tento věk byl také dobou vzestupu nových věd, víry v rozum a rozšiřujícího se obchodu. Důkazem jsou právě vystavené exponáty ze světa přírody, archeologie, starodávných civilizací, písemnictví, náboženství, obchodu a objevů.


Okem pozorovatele: Někdy mám pocit, že se v muzeích rádi pyšní egyptským uměním, a souhlasím, že je to na místě. Do pozadí se však dává například umění Mezopotámie, a to je můj tip. Znáte-li egyptské umění, věnujte pozornost tomu mezopotámskému. Není u něj tolik lidí a věřte, že také má co nabídnout. Klínové písmo jsem zde viděla poprvé v životě.

Aplikace British Museum


Na některých informačních tabulích můžete vidět pobídnutí ke stažení aplikace. Po jejím otevření se vám naskytne možnost prohlédnout si mapu muzea a koupit si audioprůvodce k jednotlivým expozicím. Nemáte-li v plánu poslouchat audioprůvodce, zřejmě ji nevyužijete. Také si dejte pozor na to, zda ji využíváte na wifi nebo na datech, protože z mých zkušeností je na muzejní wifi připojeno tolik lidí, že aplikaci sotva otevřete.


Muzeum bloguje


Zajímá-li vás světová historie, určitě se podívejte na blog muzea. Jsou zde krátké články spojené s různými exponáty. Texty často popisují činnost zaměstnanců, já bych zde zmínila například článek o papyru. Jak se o něj nyní starat, ale také jak vznikl a proč se dochoval až do dnešních dnů. V roce 2022 proběhla výstava Luxury and power: Persia to Greece, jejíž obsah se zabýval jídlem a pitím jako symboly moci. Na blogu se pak můžete dočíst recept na gilded walnut baklava, v překladu zlacená ořechová baklava. Chcete-li si tento dezert upéct k nedělní kávě, budete potřebovat jedlé plátkové zlato.


Chybět nesmí ani podcast


Stejně jako blog vám i podcast nabídne zajímavá a kontroverzní témata. K poslechu je prozatím 19 dílů věnujících se například otroctví, historii odpoledního čaje a zmrzliny nebo prvním světovým vědkyním. Cílem je přiblížit historii, výzkum a zajímavosti muzea vybranými tématy a odkrýt tak málo známé příběhy.


Co bychom v muzeu rády viděly


Muzeum je opravdu rozsáhlé, někdy až komplikované. Nabízí nejen kulturní zážitek, ale také občerstvení a kvalitní knihkupectví. Před vstupem do jednotlivých expozic si můžete do mobilu stáhnout mapy, průvodce, aktivity pro děti, vypůjčit si muzejní batůžky pro objevování s nejmenšími, ale v samotné expozici žádné didaktické pomůcky nenajdete. My se na ně zaměřily a hledaly je. Co jsme našly? Pouze prázdné stoly s informací, že edukátoři vám pomohou objevovat a získávat informace vždy v odpoledních hodinách. Bohužel ani tehdy tam nebyli.


Z pohledu běžného návštěvníka můžeme konstatovat, že nedostatek didaktických prvků snižuje edukační hodnotu expozic. Návštěvníci se ocitají v pasivní roli, zbaveni možnosti aktivního zapojení a samostatného objevování. To má negativní dopad na dojem, který si návštěvníci odnášejí, a brzdí jejich touhu po dalším poznávání. Předpokládáme, že ne každý z návštěvníků se před samotnou návštěvou připravuje a na webu hledá různé mapy, výzvy a edukační materiály.


Pohled ale není jednostranný a musím uznat, že na takové prvky, tedy jakékoliv edukační pomůcky, není v muzeu prostor. Místo zabírají převážně návštěvníci a s velkou pravděpodobností by je využil jen málokdo. Co ale muzeu neodpustím, je absence hmatových edukačních prvků a replik.


Závěrem


V tomto článku jsme se společně podívali na Britské muzeum a na to, co vám může nabídnout nejen z pohodlí domova. Jelikož je to instituce zabývající se výzkumem i edukací a má široké množství materiálů, rozhodla jsem se na tuto problematiku podívat v dalším článku. Můžete se těšit na další dávku inspirace například do vaší pedagogické praxe.


Denisa Daříčková a Kristýna Ševčíková


Informace pro návštěvníky


Adresa: Great Russell Street London WC1B 3DG

Otevírací doba: denně, 10:00–17:00, pátek: 20:30

Vstup zdarma

Nejbližší zastávky BUS: New Oxford Street, Southampton Row

Nejbližší stanice metra: Tottenham Court Road, Holborn, Russell Square, Goodge Street

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page