top of page

Britské muzeum: Plná skříň inspirace

Je tu další článek ze série Od Rubense po plejtváka! Rubrika se zaměřuje na ty největší lahůdky mezi muzei a galeriemi. Doktorandky Denisa Daříčková a Kristýna Ševčíková z katedry výtvarné výchovy předestřou to nejlepší z vlastních cest – co samy vyzkoušely, co je zaujalo a co vám můžou s jistotou doporučit. Dnes se ještě jednou podíváme do Britského muzea, a to na některé zajímavé aktivity, které si můžete vyzkoušet přímo v muzeu i mimo něj!


O Britském muzeu jste se mohli dočíst v minulém článku, kde jsem vám poskytla základní informace, na co se připravit před návštěvou. Dnes informace rozšíříme o edukační témata. Pohodlně se usaďte a pojďte zjistit, co všechno můžete v muzeu (ale i doma) využít.


Běžte objevovat muzeum prostřednictvím muzejní mise


V expozici se můžete setkat s QR kódy a informačními tabulemi nabízejícími informace, jak si stáhnout aplikaci, plánky i kreativní aktivity. Některá zadání si můžete připravit už i doma a v muzeu se nezdržovat.


Muzejní výzvy jsou rozděleny do pěti různých kategorií. Na výběr máte šest misí. Ty vám mohou pomoci prozkoumat muzeum, učitelům poslouží jako inspirace do výuky. Aktivity jsou vytvořeny konkrétně k expozicím Egyptské sochařství, Mumifikace, Římská říše, Afrika a Věk osvícení. Každá z misí je složena z pěti částí. Tu první můžeme nazvat jako hledačku. Na výběr je určitý počet exponátů, který máte v expozici najít. K předmětu jsou i různé otázky, či krátký text a odkaz na online sbírku.


Najdete-li všechny předměty, která vám hledačka nabízí, pokračujte na další úkol. Ve většině případů je to pohybová aktivita, v níž se máte snažit napodobit sochu nebo činnost s danou sochou spojenou. Například najděte tančícího Amora a ukažte, jak tancujete vy. U tanzánské pokrývky hlavy se snažte vžít do role trhovce a někomu ze členů své rodiny se ji snažte prodat.



Po menší pohybové aktivitě vás čeká pestrá diskuse. Jako příklad si zde můžeme uvést africký oděv, který často zobrazoval moc a bohatství. Může také nést důležitá politická prohlášení. Na to odkazují šaty s tváří Albertiny Sisulu vytištěnou na látce; šaty vás nabádají diskutovat o vašem oblíbeném oblečení a o tom, co o člověku jeho oblečení říká.


Další z aktivit je hledačka zaměřená na konkrétní, většinou detailní, předmět tak, abyste si jej opravdu pečlivě prohlédli. Tato aktivita vám pomáhá odhalit zajímavé detaily, například na egyptském víku rakve máte spočítat všechny hady. Dvouhlavému mexickému hadovi spočítejte zuby a na mosambickém stromě života najděte různá zvířata.


Poslední typ aktivity je zase pohybový, jelikož u těchto druhů aktivit nepotřebujete žádné pomůcky. Vytvářejte živé sochy podle zadání, dotvářejte je a rozpohybujte.


Zadání jsou jednoduchá a vtipná. Tak se nebojte jimi inspirovat i do vlastní výuky, na školní procházce nebo při návštěvě kulturní instituce. Zapojíte tím okolní prostředí do života dětí.

Zadání jsou jednoduchá a vtipná. Tak se nebojte jimi inspirovat i do vlastní výuky, na školní procházce nebo při návštěvě kulturní instituce. Zapojíte tím okolní prostředí do života dětí.


Odkaz na mise naleznete zde.


Průzkumník muzeem


V nabídce je osm průzkumných misí, které si můžete stáhnout do telefonu, v expozici najdete QR kódy (my je skoro nikde nemohly najít) nebo jsou k vyzvednutí v papírové formě přímo v muzeu. Průzkumníkem se může stát kdokoliv od 6 let, a může tak přicházet na zajímavé informace o světě a svém okolí.


V africké expozici hledejte barvy a tvary, v Asii počítejte předměty i čas. Egyptská expozice vám pomůže zjistit, čím nás tak ovlivnila a Starověké Řecko objasní, jak se měnil život a umění v průběhu staletí. Úkoly v těchto brožurách jsou jednoduché, často jsou zaměřené na překreslení motivu, vytvoření příběhu, focení, vytvoření živé sochy, dramatizace.


Aktivity nekončí v muzeu. Na konci jsou i aktivity na doma. Například si můžete vytvořit hrnec z doby bronzové – nenechte si ujít možnost ho ozdobit! Mluvte jako Říman a naučte se jak říct „ahoj“ a „sbohem“ v latině. Navrhněte kroucený vzor z doby železné. Dokážete ve své tvorbě skrýt tajný symbol?


Odkaz naleznete zde.



Průzkumníkem se může stát i dítě do 5 let


Tady bych ráda upozornila na skvělou možnost a inspiraci pro učitele v mateřské škole. Inspirovat se totiž můžete nejen jako rodič, ale také jako pedagog. Muzeum nabízí osm muzejních batůžků plných nástrojů a tipů, jak z návštěvy vytěžit co nejvíce. Na výběr je univerzální batoh – Průzkumník Alfréd. Tento batůžek si můžete vzít do kterékoliv části muzea. V nabídce jsou ještě další univerzální batohy – Staň se umělcem a Rozvoj smyslů. Zbylých pět je určených pro konkrétní expozice.


A co v nich najdete? Obsah je velmi rozmanitý: složit části standarty z Uru, vytvořit mozaiku jako měli ve starověkém Římě, přiložit na správné části těla mayského bojovníka části oblečení nebo prozkoumat aztécký kalendář; v nabídce jsou i různé hmatové a čichové aktivity, ukázky zvířat a materiálů.


Průvodce batohem najdete zde. Materiál může sloužit jako inspirační zdroj pro projektové dny či jiné aktivity do školy.


Okem pozorovatele


Budete-li chtít brouzdat v online sbírkách muzea, přečtěte si i kolonku Komentář kurátorů, dozvíte se v nich řadu zajímavých informací.


Tipy na knížky


Populárně naučná literatura pro děti a mládež k muzeu a galerii patří. My se rozhodly vám doporučit takové, které se na našich pultech zatím bohužel neobjevují, nebo mají jinou podobu.


Horrible histories se věnují různým tématům týkajícím se Velké Británie, její historie a panovníků. U nás můžeme něco podobného najít pod názvem Děsivé dějiny. Tyto knihy vycházejí v měkké vazbě a snaží se srozumitelně a živě představit osobnosti i historické události.



Kreativní kniha Fantastic creatures je prostředkem k vytvoření si vlastní výstavy fantastických tvorů inspirovaných těmi, které můžete najít v muzeu. Kniha se skládá z pevných desek i listů, na nichž jsou vyobrazena stvoření. Ta si musíte nejprve vymalovat a následně ze strany vyloupnout. Poté si je můžete podle doporučení zavěsit na jeden provaz a vznikne vám z nich girlanda. Využít je můžete ale jakkoliv.


Nemůžeme zapomenout na nejmenší. Pro ně jsme vybraly Mixed-Up Masterpieces: Funny Faces. Kniha je rozdělena do tří horizontálních částí, spojených kroužkovou vazbou pro lepší otáčení stránek. Jednotlivé horizontální části jsou od sebe odříznuty. Každá strana má na sobě jeden předmět nebo tvář nacházející se v muzeu a úkolem dětí je najít všechny tři části, nebo si může jen hrát a spojovat k sobě různé části. Na konci je QR kód, který poskytne informace o jednotlivých artefaktech. Pro lepší představu je zde i video.


Všechny knihy má muzeum ve svém e-shopu. Odkaz vkládáme zde.


Denisa Daříčková a Kristýna Ševčíková

bottom of page