top of page

Britské muzeum: výtvarné aktivity

Je tu další článek ze série Od Rubense po plejtváka! Rubrika se zaměřuje na ty největší lahůdky mezi muzei a galeriemi. Doktorandky Denisa Daříčková a Kristýna Ševčíková z katedry výtvarné výchovy předestřou to nejlepší z vlastních cest – co samy vyzkoušely, co je zaujalo a co vám můžou s jistotou doporučit. Dnes spolu uzavřeme dílčí sérii článků týkajících se Britského muzea. Tentokrát naše bloggerky připravily několik aktivit zaměřených na práci s exponáty!



I nás inspirovalo muzeum k vytvoření aktivit. V nabízených úkolech se snažíme rozšířit širokou plejádu materiálů již vytvořených muzeem. Nabízíme vám další čtyři možnosti, jak pracovat s uměleckými díly a exponáty i mimo muzeum.


1. K čemu může tento předmět sloužit?

Podívej se, to vše jsme našli v muzeu! Někdy nám chvilku trvalo, než jsme uhodli, k čemu předmět sloužil. Zkus to také ty. Zároveň zkus odhadnout, komu předmět mohl sloužit.

 

2. Vytvoř příběh. Co vyprávějí antické vázy?

Antická váza, kam se jen podíváš. A víš proč? Vázy sloužily ve starověku k různým účelům, měly rozmanité tvary a velikosti a jejich využití bylo opravdu rozmanité. 


  1. podávání a uchování jídla a tekutin

  2. estetická hodnota

  3. náboženské rituály

  4. pohřební rituály - ukládání popela

 

Podívej se blíž a uvidíš, jak zajímavě je zdobená. Co vidíš?


  1. Popiš příběh, který je na váze namalován.

  2. Kdo jsou hlavní postavy?

  3. Kdo by mohl tyto příběhy namalovat a proč?

  4. Komu bys tuto vázu věnoval/a? Proč?


3. Najdi nejzajímavější výrazy.

V obrazárně jsou vystavena důležitá díla světové renesance. Hledej obrazy, na nichž jsou zajímavé obličeje. Co těmito výrazy postavy na obraze říkají? Jestli nejsi momentálně na výstavě, nevadí. Využij online sbírky a projdi si z pohodlí domova to, co tě zajímá. Hledej, objevuj a pobav se nad některými výrazy lidí i zvířat.


Odkaz na online sbírku je zde.

 

4. Našli jste zajímavé obrazy? Prozkoumali jste jejich detaily, struktury a textury? Taky jste si všimnuli, že některé obrazy mají opravdu vtipně se tvářící postavy?

My jsme se taky nad některými zasmály a některé jsme vybraly ke skvělé aktivitě.


  1. vytvoř komiksové bubliny

  2. napiš informace na seznamku/IG profil

  3. najdi písničku, která by mohla být jedna z oblíbených dané postavy

  4. najdi film, který si myslíš, že by se mohl dané postavě líbit


Denisa Daříčková a Kristýna Ševčíková



Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page