top of page

Jaké je to vlastně nevidět? | Komunikace



Karel Giebisch je IT specialista, redaktor, masér, bojovník za inovace. Zrak v jeho životě nehraje žádnou roli, od narození je totiž nevidomý. Jak sám říká, vše kolem sebe vnímá prostřednictvím ostatních smyslů a zrakové postižení nijak zásadně neřeší. Nepotřebuje vidět, aby mohl žít plnohodnotný život. A čím je naplněn jeho profesní život? Snaží se přispívat k odstranění bariér, které brání lidem se zrakovým hendikepem začlenit se do standardní společnosti, zajímá se o přínos a využití digitálních technologií, je aktivní na sítích. Má rád výzvy a je otevřen novým příležitostem. Proto také kývl na nabídku zprostředkovat učitelské komunitě a studentům pohled člověka, který nevidí a který zná řadu „fíglů“, jež mohou život bez zraku usnadnit.


Díl s názvem Komunikace nabízí několik tipů na to jak komunikovat s nevidícím člověkem a hlavně: jak určitě nekomunikovat. Karel vychází ze své zkušenosti a podělí se o to, co ho jako člověka se zrakovým postižením mrzí a irituje.


Přijde-li k vám něco vyřizovat nevidomý člověk s doprovodem, nikdy neoslovujte nejprve doprovod. Mluvte přímo s daným člověkem! To, že má bílou hůl a nevidí, neznamená, že neslyší a že se sám neumí vyjádřit.

Připravila Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci pro portál Učitel21, kde také v sekci blogů najdete všechny díly pořadu Jaké je to vlastně nevidět – a více detailů k problematice života a potřeb lidí se speciálními vzdělávacími potřebami.


Autor: Karel Giebisch


Námět a spolupráce: Petra Šobáňová


Animace a znělka: Pavla Baštanová


2021


bottom of page