top of page

Každý někdy potřebuje zastání | Ochránce aneb 10 stinných příběhů českého školního prostředí

Aktualizováno: 10. 9. 2021

Příspěvek blogu našeho studenta Jana Šmídy se vrací k prvnímu dílu seriálu Ochránce. Seriál přináší celkem deset skutečných příběhů, které otřásly českým školstvím; vyšetřuje je Aleš Pelán, oblíbený učitel na střední škole v podání herce Lukáše Vaculíka.



Šikana a ponižování pedagogů vedoucí k jejich úmrtí či sexuální obtěžování ze strany žáků? Mohlo by se zdát, že se jedná o čistě smyšlené příběhy z dílny amerického seriálu Věřte nevěřte. Bohužel to jsou reálné příběhy z českého školního prostředí!


Na motivy deseti stinných příběhů, které během posledních několika let otřásly českým školstvím, natočila Česká televize neobyčejný seriál s názvem Ochránce. Ten poukazuje na zhoršující se problematiku právní ochrany učitelů a pedagogů, kteří musejí stále častěji čelit všelijakým útokům. Nejedná se ovšem pouze o útoky ze strany žáků, ale i ze strany rodičů či kolegů učitelů. Pedagog častokrát nenachází žádnou oporu ve svém okolí a svůj boj za spravedlnost předčasně vzdává.


To můžeme dobře vidět právě v prvním díle nového seriálu, ve kterém byla bezmoc učitelky v důsledku jejího šikanování ze strany žáků fatální. Místo pomoci od pedagogického sboru, který by mohl celou situaci včas vyřešit, došlo po čase k rozvoji šikany i ze strany kolegů. Takovémuto druhu šikany na pracovišti říkáme mobbing.


Na koho se ale může pedagog obrátit, pokud se vyskytne v podobné situaci? Právě pro tento účel vznikla v roce 2014 funkce školského ombudsmana. Ten se sice primárně věnuje prevenci šikany a bezpečnému klimatu na školách, do jeho gesce ovšem patří také řešení zmiňovaných situací, jako je například mobbing, útoky na učitele či jiné zaměstnance školy, sexuální obtěžování, neadekvátní chování vedení škol a spousta dalších.


Seriál Ochránce, zastávající heslo „Každý někdy potřebuje zastání“, poběží každou neděli ve 20:10 na ČT1.


Vážení čtenáři, velmi Vám děkuji za Váš čas a doufám, že si opět najdete cestu na tento blog, kde budu pravidelně hovořit o aktuálních tématech dnešní doby, problematice pedagogické profese a jiných zajímavých tématech. Pokud Vás můj příspěvek zaujal, budu velmi poctěn za jakékoliv sdílení či komentáře.


S pozdravem Jan Šmída



Poznámka redakce: Není bez zajímavosti, že podpůrné materiály k 1. dílu seriálu vznikly na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, a to včetně Metodického pokynu MŠMT.

Photo © Česká televize / Pavla Černá

bottom of page