top of page

Kdo byl doktor Li Wen-liang?

Náš student a blogger Han Snow ve svém blogu rozjímá o vzniku pandemie a připomíná příběh lékaře, který před virem varoval a později na nákazu zemřel. Tématem příspěvku, který autor opět doprovodil autorskými kresbami, je nejen hrdinství lidí v první linii, ale také problém svobodného a pravdivého zveřejňování informací v totalitních režimech.


Li Wen-liang byl očním lékařem v Centrální nemocnici ve Wu-chanu, který 30. prosince 2019 přes svůj účet na sociální síti WeChat se svými kolegy sdílel informace o nové hygienické situaci. Rozpoznal, že jde o virus SARS, a prosil kolegy o zvýšenou pozornost, čímž se stal jedním z prvních zdravotníků, kteří o výskytu koronavirové epidemie informovali veřejnost. Číňané mu tak začali říkat whistleblower (tj. ten, kdo zapískal na píšťalku, aby upozornil na nebezpečí).




Han Snow, tužka 60 × 40 cm



Hlas píšťalky ale zřejmě nebyl tím, co tehdy chtěly státní úřady slyšet. Policie doktora obvinila ze „šíření lživých informací na síti“.


Po tomto obvinění z 3. ledna se vrátil do nemocnice k práci v první linii. Po několika dnech u něj byla prokázána nákaza virem a 7. února doktor Li v brzkých ranních hodinách na virus zemřel. Bylo mu 34 let a teprve posmrtně byl svou zemí oceněn nazváním „mučedník“ a „hrdina“.


V dnešní čínské společnosti jsou jakékoli hlasy narušující společenský řád tvrdě trestány.


Li Wen-liang byl lékař a když si uvědomil vážnost nebezpečí, které virus představoval, informoval o tom své kolegy, nicméně dostihly jej důsledky právě těchto varovných zpráv. V dnešní čínské společnosti jsou jakékoli hlasy narušující společenský řád tvrdě trestány.

Li Wen-liang těsně před svou smrtí zanechal Číně vzkaz: „Zdravá společnost by neměla znít jen jedním hlasem.“



Han Snow, tužka 60 × 40 cm



Doktor Li byl manželem – když zemřel, jeho žena byla v šestém měsíci těhotenství, čekali druhé dítě.

Doktor Li byl synem – jediným dítětem svých rodičů.

Cítím velkou lítost nad tím, co jej potkalo, a vím, že žádnými slovy nemohu zmírnit zármutek jeho rodiny. Ale to, že zapískal na varovnou píšťalku, je naprosto běžná reakce: objevil hrozící nebezpečí a ihned je konzultoval se svými kolegy. Není třeba jej proto nazývat hrdinou.

Na daném policejním oddělení bylo ve skutečnosti za rozšiřování zpráv o epidemiologické situaci společně potrestáno celkem osm lékařů. Média soustředila pozornost pouze na hlas doktora Li. Veřejnosti není známo mnoho informací, ale podle výpovědí, které jeho kolegové poskytli, jej nemocnice kvůli této situaci chtěla vyhodit.

V dnešní čínské společnosti existuje určité procento lidí, kteří se ve svém životě setkají se situací, kdy jejich hlas nesouzní s hlasem autority. Když se tak stane, často jsou právě oni přehlušeni jeho obrovskou sílou. Policisté, kteří doktora Li obvinili, byli potrestáni, přičemž oni sami vykonávali svou práci podle předpisů. Toto se děje ve všech koutech Číny každý den.

Můžeme s jistotou říct, že kdyby neexistoval virus COVID-19 nebo se tolik nerozšířil, hlas doktora Li by nikdo neuslyšel, stejně jako hlasy všech, kteří byli přehlušeni. Ale tyto hlasy nezmizí a neodejdou, budou tiše čekat na chvíli, kdy budou moci vykřiknout. Doktorovo druhé dítě se narodilo v červnu, oba s matkou jsou zdraví, je to chlapec.

Autor: Han Snow Foto: archiv autora Překlad: Karolína Balajková

80 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page