top of page

Když je škola zdrojem lidskosti aneb slovo ředitele Jiřího Vymětala k žákům a rodičům

Aktualizováno: 10. 2. 2022

Součástí leadershipu nejen ve školství je schopnost vést lidi a zvládat běžné manažerské úkoly, ale i schopnost v pravý čas promluvit a oslovit ty, kteří jsou nám svěřeni. Ve školství je takových příležitostí mnoho a řeč ředitelky či ředitele k žákům, rodičům a učitelskému sboru patří k důležitým okamžikům školního roku. Díky sociálním sítím lze dnes sledovat různé typy takového leadershipu, porovnávat je a inspirovat se. V závěru tohoto náročného školního roku nás zaujalo rozloučení, jež žákům a rodičům věnoval ředitel ZŠ Svatoplukova Olomouc Jiří Vymětal – čtenářům našeho portálu dobře známý blogger. Potěšte se jeho rozloučením s pandemickým školním rokem!




Vážení rodiče, milí žáci,

dnešním dnem se uzavírá pocitově nejkratší a nejnáročnější školní rok, který jsme kdy zažili.

V jeho závěru hrdě děkuji učitelům za nadstandard, který odvedli, za nasazení, ochotu, čas, laskavost a sílu, kterou celou dobu předávali našim dětem, jejich rodičům a kolegům. Každý jsme jiný, každý čerpá z jinak hlubokého osobního zdroje, ale všichni jsme jej pro vás čerpali naplno.


Děkuji všem žákům, kteří se naučili zodpovědnosti, spolupráci a kteří příští rok můžou stavět na nových dovednostech. Děkuji všem rodičům, kteří byli oporou, uměli být objektivní a podporující. Děkuji všem, kteří tento rok povyrostli. O růstu školní léta jsou. A my jsme během roku možností k růstu měli požehnaně. Někdo je využil, posunul se, jiný ne. Na ty čekají jiné příležitosti.


Ti posledně jmenovaní kolem nás bývají poslední dobou slyšet asi nejvíce. Představují nám svět černobílý, svět bojů za emocionální pravdy, svět dobrých a zlých lidí, svět křivd, výhružek a útoků. Svět výkřiků svých názorů bez ochoty promyslet souvislosti, slyšet, co říkají ostatní, vidět svět barevný.


Závěrem roku jsem si uvědomil jedno z těch největších poselství naší školy: Ona ukazuje, že svět není černobílý, dívá se na něj v mnoha barvách. Stále je pevným zdrojem lidskosti – masarykovské humanity. Neodsuzuje, chápe, učí respektu, ohleduplnosti, ochotě pomoci, odkrývá talenty, které mají být hybnou silou, i přes protichůdné názory učí táhnout za jeden provaz. I toto, nebo právě toto, je pro nás růst.


Škola, která učí vidět svět plný barev, tu bude pro vás i příští školní rok.


Těším se na něj. Možná bude opět náročný. Ale já vím, že bude stát za to!


Uděláme jej pro vás co nejlepší.

Hezké dny léta –

Jiří Vymětal




Převzato z Facebooku ZŠ Svatoplukova Olomouc s laskavým souhlasem autora.

Foto: Tereza Hrubá

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page