top of page

KREATIVITA

Kreativita je jedinečnou lidskou vlastností, díky níž vznikla celá lidská civilizace a bohatý svět lidské kultury. Pro učitele je klíčové vědomí toho, že každé dítě je tvořivé a že tvořivost lze rozvíjet. Jak známo, škola může přirozenou tvořivost dětí rozvíjet, ale i zabíjet. Je to jen v našich rukou.



Nezapomínáme na to, že získané tvořivé schopnosti se uplatňují v jakékoliv oblasti života člověka. Mezi obory nemusejí být hranice, jde o to dát tvořivosti místo a cílevědomě ji pěstovat. Naše studenty učíme, jak mohou kreativitu podporovat ve vlastní výuce a jak je důležité, aby sami byli kreativní.


Komplexita tvořivosti a jej různé projevy jsou fascinující a ukazují šíři a jedinečnost lidských schopností. Tvořivost je schopnost přicházet – s otevřenou myslí a svobodně – s různými nápady, inovacemi a hodnotnými řešeními. Tvořivost znamená také schopnost tyto nápady promyslet, propracovat a realizovat. Na celospolečenské úrovni je tvořivost impulsem ke změně. Tvořivost je spojena také s bezprostředností nebo odvahou – nejen otevřít se nápadům, ale také riskovat, že budou třeba hloupé.


Tvořivý člověk se nebojí dělat chyby a experimentovat bez jistoty, že to dobře dopadne. Tvořivé vyučování s chybou pracuje, moudrý učitel ví, že hodnotu může mít samotný experiment a třeba i nonsens.

57 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page