top of page

Mezinárodní spolupráce prostřednictvím projektů Erasmus+

Láká vás studijní pobyt v zahraničí, ale bojíte se vyrazit na Erasmus+ na celý semestr? Alternativou mohou být krátkodobé stáže, které vám v dnešním příspěvku představí Karolína Wehowska, naše studentka z katedry primární a preprimární pedagogiky! Karolína se podělila o své zážitky a naleznete zde i několik tipů jak se na stáž vůbec přihlásit.



Ráda bych se s vámi podělila o zkušenosti ze tří stáží. Na konci přidávám několik rad jak na takovou stáž vyjet! Poprvé jsem se o projektech Erasmus+ dozvěděla asi před rokem. Smyslem těchto krátkodobých pobytů je spojit lidi z různých zemí za pomocí různých témat. Témata jsou od sportu, ekologie až po umění.


Na první projekt jsem vyrazila do malého pobřežního města Pavilosta v Lotyšsku. Náplní projektu pod názvem Green Footprint byla ekologie. Účastnickými zeměmi byly Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko, Řecko a Litva a z každé země zde byli čtyři zástupci. Společně jsme každodenně podnikali různé aktivity, skrz které jsme prohlubovali znalosti v oblasti recyklace. Tento projekt byl specifický tím, že jsme si sami vařili ze surovin poskytnutých organizátory. Na závěr každého dne jsme měli kulturní večery s gastronomickým zážitkem dané země; tyto večery jsou nedílnou součástí všech projektů. O volném dnu jsme prozkoumávali krásy okolí. Finálním výstupem byla brožurka o recyklování, kterou jsme všichni společně vytvořili.


Mým druhým krátkodobým Erasmem byl umělecký projekt s názvem A(rt)ctive Youth v Rumunsku. Ubytování jsme měli na odlehlém místě, mimo civilizaci. Projektu se účastnily tyto země: Česko, Bulharsko, Rumunsko, Řecko a Španělsko. Z každé země se účastnilo šest osob. Po deset dní jsme se účastnili řady workshopů, her, hráli jsme divadlo a na závěr jsme malovali velký mural art (viz fotografii). V rámci dne volna jsme navštívili Temešvár, město kultury roku 2023. Program byl vždy nabitý a náročný, večery jsme trávili hraním deskových her a prezentací našich zemí.



Můj poslední projekt probíhal v Řecku, přesněji na Krétě v blízkosti města Chania. Projekt 10 000 kroků do nebe znamenal podporu zdravého životního stylu, tedy sportování. Účastnickými zeměmi byly Česko, Řecko, Turecko a Bulharsko. Z každé země zde bylo 13 účastníků. Společně jsme každý den sportovali, čistili pláže, zabývali jsme se ekologií při sportu, dietami a celkově vším spojeným se sportem. Naším cílem bylo sestavit návod, jak sport zakomponujeme do našeho každodenního života. Ne vždy bylo vše perfektní a chybičky se vloudily, ale musím říct, že v můj prospěch. Díky řecké jazykové bariéře jsem mohla oslavit své narozeniny o měsíc dříve!


Na všech projektech jsem potkala spoustu zajímavých lidí, naučila se něco nového jak o jednotlivých zemích, tak o jejich kultuře a tradicích. Zdokonalila jsem si svou angličtinu a naučila se i slova v jiných jazycích. I vy se můžete zúčastnit, stačí se jen přihlásit!



Člověk nemusí být student, musí ale splňovat věkové rozmezí 18–30 let. Stačí sledovat sociální sítě nebo internetové stránky organizací jako je Brno for you, EYCB a mnoho dalších nebo si stáhnout aplikaci Apply & Go. Důležité je si vždy přečíst „infopack“, který vytvoří přijímací organizace, ta projekt celý vymyslela. V něm najdete veškeré důležité údaje o tom, co se bude dít – téma, další účastnické země, místo projektu, ubytování a plno dalšího. Na stránkách také najdete Google formulář pro přihlášení na určitý projekt; stačí vyplnit pár informací a doufat, že to vyjde! Do pár dní přijde email, zda vás na projekt přijali či ne. Pokud to napoprvé nevyjde, určitě neztrácejte naději! Pokud vás na projekt přijmou, musíte svoji účast závazně potvrdit. Po závazném potvrzení účasti přichází nákup letenek, který ale nejdřív musí schválit vysílající organizace. Vše si ze začátku platíte vy, ale peníze jsou vám po předložení všech účtenek po projektu vráceny! Budget může být proplacen v různé výši.


Myslím, že tyto projekty jsou skvělou alternativou, pokud se někdo bojí vyrazit na dlouhodobý Erasmus+ projekt, studijní stáž nebo má například pár týdnu volna po zkouškách! Každý z toho dostane tolik, kolik do toho investoval, koneckonců stejně jako vždy u všeho. Třeba se na nějakém projektu spolu potkáme! Pokud by někdo chtěl více poradit nebo se o projektech jen pobavit, určitě se mi může ozvat, ať už na sociálních sítích, kde mě lze najít pod mým jménem, nebo na můj e-mail!


Karolína Wehowska

bottom of page