top of page

Národní galerie v Londýně: Odpolední sraz s velikány umění

I v dnešním díle z cyklu Od Rubense po plejtváka budeme pokračovat s toulkami po britské metropoli, dnešní zastávkou je National Gallery. Podívejte se spolu s našimi doktorandkami Kristýnou a Denisou do této instituce a inspirujte se celou řadou vzdělávacích aktivit, které National Gallery nabízí!


Dnes budeme pokračovat na slavném Trafalgarském náměstí, kde stojí jedna z nejnavštěvovanějších galerií světa, Národní galerie. Stejně jako ostatní sbírky patřící království, i tuto můžete navštívit zdarma. Opodál je i National Portrait Gallery, která taktéž stojí za vidění. Podle Googlu si na návštěvu galerie vyhraďte 2 hodiny, podle mě ale minimálně 3 hodiny. Záleží, jak moc se uměním chcete nechat pohltit. Galerie je svým rozložením jednodušší oproti například Britskému muzeu, které je také velmi blízko. Je tu pouze jedno rozlehlé patro, na němž je vystaven da Vinci, van Gogh i Picasso. Co vám může galerie nabídnout dále, na to se podíváme nyní.

 

Počátky této instituce sahají do roku 1824, kdy britská vláda zakoupila tři desítky obrazů. V porovnání s mnoha národními galeriemi v Evropě je konečná sbírka poměrně malá, co se týče počtu exponátů, nicméně pokrývá rozsáhlé spektrum stylů a vyniká mimořádnou úrovní kvality. Sbírka se začala rozrůstat a díky tomu byla v roce 1897 založena Tate Britain, v níž jsou vystaveni moderní umělci.

 

Na seznamu vystavených děl najdeme ta nejslavnější díla. Jako ochutnávku vám zde uvedu Da Vinciho obraz Madonu s dítětem a svatou Annou s Janem Křtitelem, Renoirovy Deštníky, Velázquezovu Venušinu toaletu nebo Picassovo Dítě s holubicí.

 

Hra The Keeper Council

 

Národní galerie se snaží přiblížit mladým, v tomto případě dětem od 7 do 11 let, prostřednictvím mobilní hry The Keeper Council. A co vám aplikace nabízí? Dozvíte se mnoho zajímavých informací o obrazech a vytvoříte si vlastní sbírku. Při hře je nutné nahrát konkrétní obraz, ten získáte buď v galerii, nebo si ho najděte na internetu a promítněte online. Odkaz na hru najdete zde.

 

Virtuální prohlídka

 

Nechystáte se nyní do Londýna, ale máte chuť se do galerie podívat? Využít můžete virtuální prohlídku. Projít si můžete všechny výstavy, které muzeum nabízí i s komentovanou prohlídkou. Většina obrazů nabízí přiblížení i důležité informace a odkáže vás na online sbírky.

 

Workshopy před galerií

 

Dalším originálním programem je každodenní kreativní program Léto na náměstí, během něhož se mohou návštěvníci ponořit do tvorby a nechat se inspirovat zajímavými uměleckými díly. Před galerií najdete stan, v němž probíhají workshopy, kreativní díly i kurzy kreslení. Když jsme byly v galerii my, probíhala zrovna hodina kresby. Ve stanu byly děti u stojanů a kreslily bustu.

 

Program pro školy

 

Velmi krátce zde shrnu, že samozřejmostí jsou edukační programy pro všechny stupně škol. Zároveň na webu najdete i materiály pro učitele a širokou škálu videí, v nichž se například edukátorka snaží motivovat k vytvoření zátiší nebo portrétu.


Na videa navazuje další kapitola s videi Skryté symboly v umění, taktéž určená pro děti. Všechny pořady vytvořené Národní galerií můžete lépe prozkoumat na YouTube.


Součástí edukace jsou i aktivity, které se k nám ještě nedostaly. Galerie nabízí školám online praktické workshopy zaměřené na techniky i online besedy s edukátory, kurátory a umělci. Je to skvělá příležitost, jak mohou školy z velké vzdálenosti využít služby galerie z pohodlí své školy.

 

Celoroční výzva Take One Picture

 

„Take One Picture je náš národní program pro základní školy, jehož cílem je inspirovat celoživotní lásku k umění a učení.“ (NG Londýn)

 

Každým rokem galerie zveřejní jeden obraz ze sbírky, s nímž je spojena celá výzva. Galerie nabízí pedagogům nejprve počáteční sezení a rozbor obrazu s různými odborníky (z pohledu muzejního pedagoga, kurátora i historika umění). Následně se s dětmi dáte do práce, cílem galerie je, aby díla navazovala na zvolený obraz. Díky němu se děti naučí něčemu novému, zkoumají a objevují. Vybraná díla jsou vystavena v Národní galerii.

 

Momentálně můžeme vidět výstavu pojící se s obrazem Ztroskotání v bouřlivých mořích od Clauda Josepha Verneta. Výstava je nainstalovaná originálně a vkusně. Máte pocit, že jste se objevili na rozbouřeném moři a jednotlivé práce jsou zajímavou ukázkou, co všechno může jeden obraz nabízet.


Nabídka knih

 

Stejně jako Britské muzeum, tak i Národní galerie má velmi kvalitní obchod s knihami. Musím uznat, že takový výběr populárně naučných knih pro děti najdete v českých galeriích jen málokde.

 

Než vám uvedeme výběr knih, ještě bych podotkla, že v galerii lze koupit i malířské potřeby a kousek od National Portrait Gallery se nachází obchod s uměleckými potřebami. Potřebujete-li jakoukoliv barvu, pastely, štětce, násadky na pera. Najdete to určitě zde. Naprosto originální věc je pro mě lehátko k vodě s motivy ze známých obrazů. To musí mít každý milovník umění.

 

Pro nejmenší jsem vybrala skvostnou knihu My First Heroes: Artists. Hravě ilustrovaná kniha o nejznámějších světových umělcích Fridě Kahlo, Vincentu Van Goghovi, Artemisii Gentileschi a Andy Warholovi pro nejmenší děti. Knížka má tvrdé desky a je plná interaktivních částí, které děti mohou přesouvat.

 

Vystřihovánky s van Goghem. Asi všichni známe z dětství vystřihovánky, kdy jsme si panenku buď oblékali do papírových oblečků, nebo si vystřihli části těla a spojili připínáčky. Galerie nabízí vystřihovánky zmíněného umělce v opravdu krásném provedení. Jednotlivé části těla zdobí van Goghova díla.

 

Je těžké z tak velké nabídky vybrat to nejzajímavější, ale jako poslední jsem se rozhodla pro sadu Book and Jigsaw Art Gallery. A co nabízí? V krabici najdete puzzle s motivy obrazů. Vaším úkolem je složit obrazárnu, v níž se nachází nejznámější díla z Národní galerie. Následně si můžete o vybraných dílech přečíst základní informace v knize, a pokud budete chtít vědět víc, v zadní části knihy jsou online odkazy pro další informace. Velmi komplexní soubor, nad kterým strávíte, nejen s dětmi, hodně času.

 

Zamyšlení na závěr

 

Ráda bych na závěr uvedla krátký postřeh. Je škoda, že se nepyšní takové oblibě i Národní galerie v Praze. Myslím si, že pražská Národní galerie má vytvořeno mnoho kvalitního edukačního materiálu, mnoho výtvarných výzev, dobrých edukačních programů a samozřejmě také zajímavou sbírku. Navštívíte-li Veletržní palác, je tam jen hrstka návštěvníků, přestože máte možnost vidět podobná jména Pablo Picasso, Vincent van Gogh nebo František Kupka jako v Národní galerii v Londýně. Také Veletržní palác v současnosti nabízí kvalitní využití volného času. Jestli nemáte cestu do Londýna, tak si zajeďte aspoň do Prahy.

 

Denisa Daříčková a Kristýna Ševčíková

 

Informace pro návštěvníky


Adresa: Trafalgar Square, London WC2N 5DN

Otevírací doba: denně 10:0018:00, pátek: do 20:30

Vstup zdarma

Nejbližší stanice metra: Charing Cross, Leicester Square

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page