top of page

Podzim… Já, ty, my

Příspěvek blogu naší studentky Dominiky Krůlové se tentokrát věnuje podzimu a tomu, jak ho lidé vnímají. Jak si co nejvíc užít toto chladné, ale zároveň i pestrobarevné období? Dominika vám prozradí víc!



Už více jak měsíc je tu s námi podzim. Máme tu dva velké protipóly v naší společnosti. Pro někoho je to nejkrásnější období v roce, pro někoho naopak období špatné nálady z pochmurného počasí, brzké tmy a blížící se zimy. Pojďme se tedy na tyto dva úhly podívat více dopodrobna (ptala jsem se na vaše názory i na mém Instagramu, abych měla k tomuto článku více názorů.). Ještě moment. Teď přichází chvíle, kdy si máte uvařit čaj nebo horké kakao, abyste i Vy, kdo podzim moc nemusíte, nasáli trochu té pravé atmosféry, protože v tomto článku je ukryto malé kouzlo podzimu. A věřím, že kdo podzim miluje tak jako já, už při přečtení názvu utíkal do kuchyně a pak se zachumlal pod deku.


Odpovědi na otázku „Co vy a podzim?“ byly 50/50 a byla jsem moc ráda, že se zapojilo i dost kluků; ti se víceméně shodli na odpovědi, že podzim moc nemusí, že je to období „depresí“, člověku se nic moc nedaří, a že je jednoduše řečeno všechno na pytel. Navíc je to čas v roce, kdy se objevují různá nachlazení; ta všeobecně nemá nikdo rád a v době pandemie se v nás ještě může umocňovat strach či obavy z toho, co bude dál. A do toho nikdo neví, jak se má obléct, protože ráno je velká zima a odpoledne to je kolikrát ještě i na tričko. A ta tma a mlha všude tomu jen přidá pomyslnou třešinku. Ano, teď když se to tak všechno sepíše, vypadá to, že podzim je opravdu jen depresivní, a spousta z vás se teď s tím bude ztotožňovat. Ale naštěstí tu máme i tu druhou stránku a díky bohu tu pozitivnější.


Je to čas v roce, kdy se objevují různá nachlazení; ta všeobecně nemá nikdo rád a v době pandemie se v nás ještě může umocňovat strach či obavy z toho, co bude dál. Zároveň je ale podzim tím nejbarevnějším obdobím v roce. Podívejte se z okna, nebo když jedete autem či vlakem a na chvíli vnímejte tu krásu.

Podzim je zároveň ale tím nejbarevnějším obdobím v roce. Podívejte se z okna, nebo když jedete autem či vlakem a na chvíli vnímejte tu krásu. I když nejste žádní romantici a barevné listí a vůně podzimu Vám opravdu nic moc neříkají. Tak i přesto. Zastavte se ve svých myšlenkách a jen pozorujte sluneční paprsky, jak prochází těmi barevnými stromy, jak se mlha pomalu zvedá a rozplývá nebo jak roztává ranní rosa. A na těch pár vteřin prostě jen buďte. To, že je venku zima, musíme přijmout stejně tak, jako když je v létě opravdu horko a ani studená sprcha kolikrát nepomůže. A když to budete brát tak, jak to je, hned si k podzimu najdete lepší cestu. Vždyť zachumlat se do velké mikiny či svetru je tak příjemné a ke konci dne, kdy už sluníčko pomalu zapadá, si zalézt do peřin a odpočívat. Podzim nám nabízí nejen tu neskutečnou krásu v přírodě, ale taky těch různých vůní, co můžeme vnést do kuchyně – skořice a jiné koření, jablíčka, svařák (kdo říká, že se pije jen o Vánocích?). A do toho všeho se kolikrát můžeme zase vrátit do dětství a dlabat dýně anebo pouštět draky. Ne, opravdu na to není žádné věkové omezení! A pokud tyto aktivity budete dělat s rodinou či přáteli, tak Vám slibuji, že si u toho užijete i dost legrace. V každém z nás je a vždy bude kus dítěte, tak se ho nebojte probudit, stojí to za to.


Podzim je taky období, kdy jsme všichni tak nějak zrychlení. Září je pro mnoho z nás novým začátkem a je potřeba vklouznout po létě zase zpátky do režimu, a navíc se neúprosně blíží konec roku, a tak je potřeba vše stihnout a možná proto, je ten podzim v určité neoblibě. A proto je nesmírně důležité se zastavit. Ať už na pár minut denně, anebo na celý víkend. Zastav se, nadechni se, udělej si doma útulno, běž se projít a buď dítětem, vnímej ty maličkosti, které podzim nabízí. Všechny negativní myšlenky si vytváříme v hlavě a pak nás ovlivňují po celý čas. A kolikrát je to opravdu zbytečné. Podzim je začínajícím časem v roce, kdy se pomalinku chystá to nejvíc nejmagičtější období. Období, ve kterém se plní i ta nejtajnější přání…Ale o tom zase příště 😊.


Mějte se rádi, rozdávejte úsměvy a radost. Je to potřeba a v tomhle chaotickém období obzvlášť.


S láskou Domi

64 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page