top of page

Pohled na Čínu přes rusko-ukrajinskou válku

Aktualizováno: 1. 4. 2022

Vzhledem k aktuálnosti tématu přinášíme další příspěvek našeho bloggera Hana Snow. Han se tentokrát zamyslel nad aktuálním konfliktem na Ukrajině z pro nás netradiční perspektivy. Jak je vnímána ruská agrese v Číně? A jak by mohl tento konflikt ovlivnit dění v Asii?



Zatímco pociťujeme smutek a rozhořčení ze situace na Ukrajině, v Číně zní hlasy naprosto odlišné. Mnoho lidí a dokonce i médií Vladimira Putina obdivuje a oslavuje jeho silnou pozici. Lidé na čínském internetu mu říkají „car Putin“. Je nahlížen jako vůdce národa a velký taktik a lidé věří, že ti, co mu odporují, mají mozky vymyté západní propagandou.


„Kdybych byl Rusem, Putin by byl mou vírou, mým světlem,“ píše uživatel sítě Weibo @金鱼记忆梁小扣. (zdroj: The New York Times)

Čína se v posledních letech vykresluje jako oběť západní politiky, ekonomiky a ideologické agrese. Celou dobu poučuje čínský lid o tom, že Amerika a její západní spojenci používají ty nejpodlejší metody, aby škodily vývoji Číny. Putin vstoupil do války za stejnou záminkou. Mnoho Číňanů je učeno takhle myslet celý život, a proto ze zvyku Západ nenávidí. Když pak vidí Putina, takového mazáka, jak se Západem bojuje, jsou velmi pohnuti. Čína je druhá největší ekonomika na světě a její představitelé dosud neodsoudili ruskou invazi. Protiválečné postoje mezi prostým lidem však také nenašly své místo.


A proto mi přišel na mysl Tchaj-wan. Ukrajinsko-ruský konflikt a reakce celého světa na něj by měla čínské vládě otevřít oči. Diplomatické styky Tchaj-wanu jsou velmi omezené – vztahy má jen se 14 státy, které jsou navíc samy vcelku bezmocné. Okolo jsou jen moře a z protějšího břehu číhá pevninská Čína. Podle zprávy tchaj-wanského Ministerstva obrany v roce 2021 čínské letectvo vyslalo 554 letounů, aby zmapovaly jihozápad ostrova. Takové vojenské operace jsou již dlouho považovány za normální.


Jejich cíl je naprosto zřejmý. Tchaj-wan je mnohem menší než Ukrajina a jeho vojenská síla se zdaleka nerovná té čínské. Navíc v momentě, kdy nastane konflikt, lidé nebudou moci utéct do sousedních zemí jako Ukrajinci.


Od 28. února mnoho evropských států na Rusko uvalilo sankce a Ukrajině pomáhá, ale stále na Rusko nevyvinuly dostatečný tlak. Lidstvo si už prošlo tolika válkami – kromě tragédií nic jiného nepřinesou!


Autor: Han Snow

Překladatelka: Karolína Balajková


bottom of page