top of page

Přání

Náš student a blogger Han Snow ve svém blogu nejen připomíná osobu Mao Ce-Tunga a jeho nedotknutelnost v Číně, ale jeho prostřednictvím také upozorňuje na stále přítomnou nesvobodu slova. Tématem příspěvku, který autor opět doprovodil autorskou grafikou, je také připomínka vězněných čínských novinářů, kteří se rozhodli jít proti oficiálnímu proudu.


Na hodinách práce v ateliéru jsem vytvořil litografický negativ s portrétem Mao Ce-tunga, prvního vůdce Čínské lidové republiky. Tento člověk svou zvrácenou vládou zapříčinil smrt desítek milionů lidí – především hladem a násilím. Avšak dodnes se Velký kormidelník, jak jej titulovali, v Číně těší až božské úctě.



42cm x 30cm < MAO > Han 2021


Mého učitele zaujal motiv, který jsem si pro semestrální práci vybral, a k mému překvapení mi pověděl o tom, jak on sám se za svých studií o této etapě dějin učil. Dokonce vzpomenul i Velkou kulturní revoluci, kterou Mao za svého života spustil a uvrhl zemi v chaos. S nadšením jsem s učitelem sdílel své myšlenky, když jsem si uvědomil, že jiní se do diskuse nepřidali. Učitel mi řekl, že dnešní studenti si tyto události ze školy nepamatují a pravděpodobně Mao Ce-tunga ani neznají. Vsadili jsme se. Přece nebylo možné, aby Maa někdo neznal, a tak jsem svou litografii ukázal zhruba dvaceti studentům, kteří byli v ateliéru přítomni. Učitel tuto sázku vyhrál a já jsem s neuvěřením vzpomínal na všudypřítomnost Maova bdícího obličeje doma v Číně. Tam je totiž zakázáno mluvit o jeho pochybeních a pohromách, které na svůj lid uvalil. U nás na školách se o tom také neučí, ale to proto, že se to nesmí.


Pokud se učitel v Číně rozhodne otočit Maův líc a ukázat studentům jeho chyby, bude ze školy vyhozen – ještě loni se takový případ udál. Umělci mohou být kvůli svým námětům pronásledováni a posláni do vězení. Mao je symbol, jehož definice začíná a končí diktátem strany. Jeho nedotknutelnost se také řídí stranou, stejně jako zprávy a vlastně celá společnost.


Před Vánocemi jsem se zúčastnil akce organizované studenty Filozofické fakulty Univerzity Palackého, díky které jsem se mohl zapojit do dopisního maratonu Amnesty International. V dopisech adresovaných šesti neprávem vězněným či pronásledovaným lidem a osobám, které mají moc jejich situaci zlepšit, jsem využil cennou svobodu slova a adresoval svůj dopis mimo jiné současnému čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi.


Jednou z uvězněných byla totiž čínská občanská novinářka a bývalá právnička Čang Čan (také Zhang Zhan), která v únoru roku 2021 navštívila Wu-chan, aby informovala veřejnost o vážné epidemiologické situaci. V květnu byla autoritami zadržena a odsouzena ke čtyřem letům vězení za „vyvolávání nepokojů“. Nebyla první ani poslední zadrženou novinářkou.


V letech 2021 a 2022 byla její statečnost a boj za svobodu slova oceněna mnohými zahraničními institucemi. Avšak ona je stále ve své cele a podle slov jejího právníka, která 30. října 2021 na svém Twitteru citoval její bratr, její váha při sto sedmdesáti sedmi centimetrech výšky nedosahuje ani čtyřiceti kilo.


Čang Čan obětovala své zdraví a svobodu pro své spoluobčany, kteří se o jejím příběhu na čínském internetu ani nic nedočtou. Nachází se totiž za velkou zdí, která je obklopuje ze všech stran. Jak se má taková společnost vyvíjet a jakým směrem?


Přeji Číně, aby v novém roce, roce tygra, projevila stejnou odvahu jako Čang Čan a otevřela se svobodnému světu za svými stěnami.


Propusťte Čang Čan.



62cm x 42cm < Čang Čan > Han 2021


Autor:Han Snow

Foto: archiv autora

Překladatelka: Karolína Balajková

72 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page