top of page

Slovní hra Wordle | Zahrajte si ji se svými žáky!

Už jste také zaznamenali zvláštní statusy na sociálních sítích, v nichž vaši přátelé sdílí šedivé, žluté a zelené čtverečky v řádcích a vyjadřují uspokojení nad tím, že je jich co nejméně? Nebo jste dokonce sami propadli kouzlu internetové slovní hry Wordle? Nestává se zas tak často, že by se nějaká populární hra tolik hodila učitelům, nebo že by v ní dokonce mohli být lepší než žáci. Proto si ji pojďme představit!


Oč jde? Jde o variaci různých známých her, v nichž jde o to uhodnout co nejdříve slovo, které si někdo myslí. Cíl je více než jednoduchý: uhodnout slovo psané pěti písmeny a dopracovat se k řešení co nejrychleji. Někomu to trvá pár minut, někomu déle – pokud ale nemá hráč vyložené štěstí, vždy si potrápí hlavu. Wordle se trochu podobá staré hře šibenice (v ní hádáme písmena skrytého slova v několika krocích omezených kresbou šibenice), pravidly se blíží také hře Logik, v níž se hráč směruje ke správnému řešení pomocí plastových kolíčků.


Hra Wordle původně vznikla v angličtině, v posledních dnech se ale stala populární také ve své české verzi, jež byla zpřístupněna 15. ledna 2022. Hra je dostupná pouze ve webovém prohlížeči, nemá tedy formu mobilní aplikace. Hráči si ale mohou hru uložit na plochu a pak se bude chovat podobně jako mobilní aplikace. (V prohlížeči vyberte možnost „Uložit na plochu“; když pak hru spustíte z plochy, spustí se v režimu celé obrazovky.)


Na hře je zajímavé, že si získala popularitu v konkurenci sofistikovaných her s dokonalou grafikou a audiovizuálními efekty. Nic z toho Wordle nemá, dokonce hráči nedovoluje hrát nové kolo dříve než další den. Přesto – anebo právě proto – si hru rychle oblíbili hráči všech věkových kategorií. Autor české verze – který použil volně dostupné zdrojové kódy původní verze – uvádí, že už v prvním týdnu si českou hru zahrálo 40 000 unikátních hráčů.




Nová hádanka je zveřejněna každý den v 18 hodin a všichni hráči hádají totéž slovo. To samozřejmě znamená, že by se slovo nemělo vyzradit, lze však sdílet slepou mapku s kroky, jež vedly k úspěchu. Čím méně pokusů, tím lépe! Samozřejmě se může také stát, že slovo v šesti řádcích neuhodnete – aktuálně se to v české verzi stává 10 – 20 % hráčů. Díky tomu, že všichni hádají stejné slovo, lze úspěšnost uhádnutí slov a počet kroků porovnávat s ostatními – přesně v duchu přirozené soutěživosti. Tu mohou samozřejmě využít také učitelé a hru jako motivační prvek zařadit např. do výuky českého jazyka nebo angličtiny.


Tip!

Pokud vás hra zaujala, můžete si ji zahrát zcela zdarma. A hádat lze i předešlá slova! Webová aplikace vám dokonce nabídne statistiky, díky nimž se můžete srovnávat s ostatními hráči. Soutěž lze uspořádat i ve třídě. :-)


Hru v češtině lze najít na adrese HádejSlova.cz.

Původní anglická verze hry se nachází zde.





Text: redakce U21 s využitím HádejSlova.cz

Obrázky: HádejSlova.cz

bottom of page