top of page
Obrázek autoraUčitel21

Studentky z katedry primární a preprimární pedagogiky na univerzitě v Zadaru

Není od věci připomenout, že je v rámci studia na naší fakultě možné vycestovat do zahraničí! Skupina studentek z katedry primární a preprimární pedagogiky PdF UP jednu z takových možností využila a vyrazila na stáž do chorvatského Zadaru. Přinášíme vám krátkou zprávu z jejich zahraničního výjezdu. Přečtěte si více a inspirujte se!



Stejně jako v loňském akademickém roce i letos byla studentům a studentkám studijního programu Učitelství pro 1. stupeň základní školy na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci nabídnuta možnost zúčastnit se stáže v rámci pobytu BLENDED v chorvatském městě Zadaru na tamní univerzitě. A tak se skupina osmi studentek z různých ročníků v neděli 23. října 2022 setkala na nádraží v Brně, společně nastoupila do autobusu a na tři týdny se rozloučila s domovem.


Dílčím spoluorganizátorem této akce byl Robert Bacalja z místní univerzity (zde si můžete přečíst rozhovor s Robertem Bacaljou, který jsme zveřejnili na konci minulého roku), který studentky spolu s jejich akademickým doprovodem, Miluší Raškovou, v pondělí 24. října ráno uvítal na mateřském pracovišti. Také jim přednesl krátkou přednášku o Zadaru. V následujících dnech měly studentky také možnost navštívit Zadarský archiv a Muzeum zlata a stříbra, zúčastnit se několika výukových hodin na tamní univerzitě a také hospitací na místní základní škole. První volný víkend studentky využily k návštěvě Plitvických jezer, plavání v moři a opalování na pláži.



Druhý týden studentky započaly plavbou lodí na nedaleký ostrov Preko, kde si udělaly výlet na tamní zříceninu. V následujících dnech se byly podívat do zadarského Sklářského muzea a místní knihovny a opět se zúčastnily několika přednášek na univerzitě. Na jednu z nich si studentky připravily prezentaci o Olomouci, aby mohly tamní studenty a studentky seznámit se svým městem a univerzitou. Součástí druhého týdne byly také další hospitace na základní škole a v pátek anglický seminář připravený přímo pro naše studentky.


V posledním týdnu se ke studentkám připojila jako akademický doprovod Marcela Otavová, která si jak pro ně, tak pro místní studující připravila přednášku. Potom se studentky zúčastnily posledních náslechových hodin na základní škole. Ve čtvrtek večer svůj zahraniční pobyt studentky zakončily hodinou českého jazyka, na které měly možnost vidět, jak se místní učí jejich rodný jazyk a také jim mohly při výuce poradit.


V pátek 11. listopadu už zbyl čas jen na zabalení věcí a odjezd zpět domů. Všem studentkám se v Zadaru moc líbilo a odjížděly velmi motivované pro další cestování. Po návratu na olomouckou pedagogickou fakultu studentky v následném týdnu ještě navštívily přednášku Roberta Bacalji a ukončily tak celkově svou vydařenou čtyřtýdenní zahraniční stáž.


Text: studentky U1ST

Foto: archiv autorek





Související příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page