top of page

Umění je třeba to, že někdo umí hrozně krásně malovat. Je tu další díl cyklu Ptáme se dětí!

Co si o školství, učitelích, ale třeba i o společnosti myslí ti, kterých se vzdělávání týká především? Dnešní díl našeho seriálu Ptáme se dětí nás zavede do světa umění! Jaké umění mají děti nejraději a co to vůbec umění je?



„Umění je, když třeba někdo něco hezkého vytesá, namaluje, vytvoří nebo vyfotí, natočí,“ představuje umění jedna z žaček. Obecně se děti shodují na tom, že umění je především něco hezkého, co si třeba můžeme i vystavit. Pod uměleckým dílem si nejčastěji představují obrazy.

 

A jak vypadají ti, kteří umění tvoří? Podle některých jako všichni ostatní! Můžou se odlišovat jen tím, že v rukou nesou svoje dílo. Podle dalších musí ale umělec nosit baret, musí pocházet z Francie a mít zvláštní přízvuk. Samozřejmě ale umělec musí být kreativní!

 

Nejradši maluju temperami nebo vodovkami. Baví mě na tom, že u tvoření můžu nad dílem přemýšlet.

 

Celkově mají děti uměn rády, ať už se jedná o poslech hudby, nebo třeba chození do divadla: „S naší třídou jsme byli na výstavě hraček. Byla jsem taky v divadle na Louskáčkovi,“ doplňuje jedna žačka. Další preferuje výtvarné umění a architekturu: „Hodně mě baví památky, taky se ráda dívám na obrazy a zajímám se o ně.“

 

Je skvělé, že i děti samy se věnují umění a že je umění baví! „Hraju na piano, na flétnu a učím se na kytaru. Taky jsem dělala keramiku.“ „Nejradši maluju temperami nebo vodovkami. Baví mě na tom, že u tvoření můžu nad dílem přemýšlet,“ popisuje další z žáků. Děti si také uvědomují, že prostřednictvím umění se dá i komunikovat: „Mám ráda tanec, protože v něm můžu vyjádřit svoje pocity.“

 

O projektu Ptáme se dětí

 

Edukační proces není jednostranný a stejně jako učitelé předávají své zkušenosti a znalosti žákům, tak i žáci mohou svým učitelům nabídnout inspiraci a často také nový pohled na různé problémy. Cílem celého projektu Ptáme se dětí je zábavnou formou ukázat, že i žáci mají odpovědi na důležité otázky, které se týkají podoby edukace a dalších aktuálních společenských témat.

 

Zajímají vás názory dětí na svět? Sledujte portál Učitel21 a kanál pedagogické fakulty na YouTube.

 

Anketa Ptáme se dětí vznikla na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, audiovizuální produkci zajistilo Nakamero films.

 

Zpracováno redakcí U21

112 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše

Commentaires


bottom of page