top of page

Učím se radši ve škole, doma to nemá takovou šťávu. Je tu další díl z cyklu Ptáme se dětí!

Co si o školství, učitelích, ale třeba i o společnosti myslí ti, kterých se vzdělávání týká především? V dnešním dílu našeho seriálu Ptáme se dětí se podíváme na to, jak děti vnímají svět vzdělávání. Jaké předměty mají školáci nejradši? Kde se nejraději učí? A co by ve škole změnili, kdyby mohli? Nejen to zjistíte ve videu!



Jaký předmět je mezi dětmi nejpopulárnější? „Baví mě tělocvik, ne proto, že tam běháme a tak, ale baví mě to, že držíme kondičku a hlavně, že se tam neučíme. Nepovažuju to za hodinu, je to pro mě taková delší přestávka,“ odpovídá jeden z žáků. Stranou ale nezůstávají přírodní vědy nebo matematika: „Matematika mě baví, protože mi jde a ráda počítám.“


Jak se děti ve škole učí? V hodině se učí ty základní, důležité věci, ale máme ve škole i plno legrace, řešíme hádanky. Někdy sedí na koberci, někdy píšou testíky, někdy něco přepisují.

Učí se děti raději doma, nebo ve škole? Někteří raději ve škole, protože učitel vysvětlí všechno, na co se zeptají. Doma to nemá takovou šťávu a s kamarády to není taková nuda! Někteří žáci ale preferují domácí prostředí, kde mají klid na čtení i na učení.


A co by žáci ve své škole změnili? Někteří jsou spokojení, někdo by ocenil modernější vybavení ve třídě nebo zábavnější výuku. „Učitelka by měla trochu chválit, abys měl radost z učení a trochu motivace se učit. Dostaneš pochvalu, potom to řekneš doma mamce, a ta z toho má taky radost.“


Učím se nejraději doma s učebnicí, sama. Mám na to klid a nikdo mě neruší.

Edukační proces není jednostranný a stejně jako učitelé předávají své zkušenosti a znalosti žákům, tak i žáci mohou svým učitelům nabídnout inspiraci a často také nový pohled na různé problémy. Cílem celého projektu Ptáme se dětí je zábavnou formou ukázat, že i žáci mají odpovědi na důležité otázky, které se týkají podoby edukace a dalších aktuálních společenských témat.


Zajímají vás názory dětí na svět? Sledujte portál Učitel21 a kanál pedagogické fakulty na YouTube.


Anketa Ptáme se dětí vznikla na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, audiovizuální produkci zajistilo Nakamero films.


Zpracováno redakcí U21

66 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page