top of page

Veronika Nirnbergová přivezla na katedru výtvarné výchovy PdF UP mezinárodní ocenění ze Srbska

Doktorandka Veronika Nirnbergová z katedry výtvarné výchovy PdF UP obdržela ocenění z mezinárodní umělecké soutěže Art for a new non-violent peace culture, která se konala v srbském Novém Sadu. Děkujeme za vzornou reprezentaci naší fakulty!



Cyrilicí napsaná zpráva v emailu mě překvapila jen pár dní před Vánoci. Tušila jsem, že jde o e-mail odeslaný z druhého největšího srbského města, které získalo titul Evropské hlavní město kultury 2022. Právě sem, do Nového Sadu, totiž směřovala moje přihláška do mezinárodní umělecké soutěže.


Soutěž s názvem „Art for a new non-violent peace culture,“ která se konala při příležitosti kulturních aktivit spojených s městem Novi Sad, organizovala Foundation „Matica mira“ Novi Sad. Soutěž byla vyhlášena na jaře roku 2022 a zaslané práce hodnotila mezinárodní odborná porota, v níž nechyběla umělecká kritička a muzejní poradkyně, historik umění, kulturní badatel, odborník na urbanismus a architekturu a jiní akademici (Vojislav D. Deviç – Srbsko, Grozdana Šarčervić – Srbsko, Zoran Stefanović – Srbsko, John A. Lent – USA, Vladimir Alexandrovič Babošin – Rusko).


Bylo mi velkou ctí reprezentovat nejen Českou republiku, ale především naši univerzitu a katedru výtvarné výchovy.

Vidět své jméno pod slovy „works that stand out and deserve special recognition from the jury“ v anglicky psané části textu mě nepopsatelně překvapilo. Akrylová malba na plátně o rozměrech 160 x 50 cm s názvem That /pi:s/ of art a podtitulem „Breathe. Feel? This is the freedom and peace“ zaujala a bude jí udělena zvláštní cena poroty. O tom, jestli si toto ohodnocení pojedu vyslechnout osobně, se rozhoduji jen chvíli.


Slavnostní zahájení výstavy s předáváním cen začalo v Digital Youth Center of the City Library (Novi Sad) v pravé poledne 12. ledna 2023 hudebním vystoupením. K tématu soutěže promluvili Vojislav D. Dević a Grozdana Šarčević, kteří mj. vyzdvihli důležitost umění pro udržování míru. Důležitost umění, které překonává rozdíly kultur, jazyků, náboženství. Mě programem provázel osobní tlumočník a hostitel Paris Petrovski, který byl profesionálním i přátelským společníkem. Po úvodních proslovech byla představena oceněná díla a jejich autoři ze Srbska, Arménie, ale i USA či Mexika, kam poputuje hlavní cena – jeden ze tří Řádů rytířů umění nové nenásilné kultury míru (1. Naha Kin Sanchez Salazar, 2. Anush Arakelyan, 3. Lilia Luján).



Po převzetí diplomu měl každý oceněný prostor ke krátkému proslovu. Využila jsem této příležitosti k poděkování organizátorům za šíření myšlenky „umění pro novou kulturu nenásilí a míru“ a především mé rodině za podporu. Nezapomněla jsem vyřídit pozdravy z Olomouce. Bylo mi velkou ctí reprezentovat nejen Českou republiku, ale především naši univerzitu a katedru výtvarné výchovy.


Veronika Nirnbergová

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page