top of page

Vybíráme z Tichých zpráv | Liberecká knihovna vydala již sedmou znakoknihu

Je tu další příspěvek z rubriky Vybíráme z Tichých zpráv, jež nabízí výběr toho nejzajímavějšího z internetového zpravodajství Tichého světa. Další znakokniha je tu! Ta letošní, v pořadí již sedmá, je však opravdu výjimečná. Umožňuje totiž dětem se sluchovým postižením nahlédnout do světa poezie.

 



Křest nové znakoknihy

 

Liberecká knihovna představila dne 7. prosince 2023 v obřadní síni liberecké radnice svou již sedmou znakoknihu. Slavnostního křtu této originální znakoknihy se kromě místních politiků zúčastnila ředitelka liberecké knihovny Dana Petrýdesová, realizační tým, ředitel a zástupkyně Základní školy a Mateřské školy logopedické v Liberci včetně neslyšících dětí a také zástupci České unie neslyšících a Tichého světa.

 

Kdy se zrodil nápad na vydávání znakoknih?

 

Nápad na vydávání těchto jedinečných znakoknih se zrodil již v roce 2017. Jak vysvětlila ředitelka liberecké knihovny, Dana Petrýdesová, jejich cílem je zpřístupnit vybrané texty českých autorů dětem a mládeži se sluchovým postižením včetně jejich slyšících rodinných příslušníků.

 

Nová znakokniha je v mnohém výjimečná

 

Všechny znakoknihy spojuje to, že vedle tištěného textu je figurant, který jej tlumočí do znakového jazyka. Čerstvě vydaná znakokniha se však od těch předešlých přece jenom liší. V letošní znakoknize byla totiž dětem se sluchovým postižením zpřístupněna básnická tvorba Jiřího Žáčka. Konkrétně byla vybrána poezie z knihy Jiří Žáček dětem. Na tvorbě nejnovější znakoknihy se kromě původního týmu podílela i organizace KukátkOO, která má opravdu bohaté zkušenosti s uměleckým překladem a tlumočením z/do znakového jazyka. Nová básnická znakokniha je dokonce doplněna i o zvukovou stopu.

 

Znáte předešlé znakoknihy?

 

Tuto znakoknihu i všechny předešlé najdete na webovém portálu www.znakokniha.cz. Pro  znakoknihy byly již zpracovány následující tituly: Český ráj a jeho tajemství Lucie Seifertové, O zahradě Pavla Čecha a také Staré pověsti české a moravské Aleny Ježkové a Renáty Fučíkové (čtyři díly). Nová básnická znakokniha bude v brzké době představena v Televizním klubu neslyšících. Na závěr dodejme, že tento ojedinělý projekt od samého počátku finančně podporuje Ministerstvo kultury ČR a statutární město Liberec. K novějším sponzorům patří i Nadace Preciosa.


Tichý blog

bottom of page