top of page

Známá odbornice na dezinformace Alexandra Alvarová zavítá do Olomouce!

Aktualizováno: 11. 3.

Pedagogická fakulta UP bude již 26. března hostit Alexandru Alvarovou! Tato významná publicistka na naší fakultě povede přednášku na téma Kultura a kult: Na bojišti informační války. Využijte vzácné příležitosti a přijďte si poslechnout expertku na online propagandu a dezinformace!



Díky spolupráci Pedagogické fakulty UP, Britského centra Knihovny UP a British Council ČR si můžete v rámci projektu: Stronger Together – Držme spolu poslechnout přednášku vzácného hosta, publicistky Alexandry Alvarové! Přednáška se uskuteční 26. března 2024 od 15:00 hodin ve velké aule PdF UP a vzhledem k očekávanému velkému zájmu je nutné se na ni registrovat pomocí formuláře, který naleznete zde. Máte-li o účast na přednášce zájem, ale nejste nijak příslušni k UP (tedy nemáte přístupová data k registraci), obraťte se prostřednictvím e-mailu bc@upol.cz na Britské centrum KUP (předmět: Zájemce o přednášku Alex Alvarové).


Od rusko-francouzského konceptu „noosféry“ uplynulo přesně jedno století. Mezitím padla železná opona, psychologové objevili kognitivně behaviorální vědu a lidé s jásotem vstoupili do éry internetu. Sociální sítě umožnily prodej letenek, šíření covidových hoaxů a volbu bizarně hloupých politiků. Poslechněte si povídání Alexandry Alvarové o tom, jak se Západ dostal od New Age až ke kultu Donalda Trumpa a proč je naše kultura nejhlubším bojištěm informační války.


A kdo je Alexandra Alvarová? Tato novinářka a expertka na politickou komunikaci a online propagandu se dlouhodobě se zabývá marketingem, metodami přesvědčování a hybridními válkami. Různá témata spojená nejen s dezinformační scénou, ale i s on-line světem obecně popularizuje v podcastu Kanárci v síti, na kterém spolupracuje s expertem na algoritmy sociálních sítí Jiřím Holým.



Kromě toho je mimo jiné také autorkou publikace Průmysl lži: Propaganda, konspirace, a dezinformační válka. Dle svých slov patřily mezi hlavní důvody vzniku této knihy „bezmoc, že prohráváme hybridní válku. Jistota, že jsou v ní Rusové dobří. Schopnost podívat se na věc bez despektu k soupeři. Bolest z nemožnosti vysvětlit lidem, které mám ráda, že se jejich hlav a srdcí zmocnil stejný duch panikařící nenávisti, jaký způsobil druhou světovou válku a který žene lidi do válek občanských.“


Čekání na přednášku na naší fakultě si můžete zkrátit například poslechem rozhovoru, který připravili redaktoři Českého rozhlasu Plus a který naleznete níže! Některé z přednášek Alexandry Alvarové zveřejnila Univerzita Karlova v rámci veřejných debat v Kampusu Hybernská, další z nich můžete zhlédnout například také na YouTube kanálu Městské knihovny v Praze.



Text: Oddělení komunikace PdF UP

Foto: archiv Alexandry Alvarové

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page