top of page

Deafember končí, naše podpora kultury Neslyšících pokračuje. Spouštíme Tichý blog!

Aktualizováno: 1. 10. 2021

Jedním z důležitých témat, k němuž se vztahují články a videa na portále Učitel21, je téma potřeb, vzdělávání a podpory lidí s nějakým typem jinakosti či postižení. Pedagogická fakulta dlouhodobě podporuje například kulturu a vzdělávání lidí se sluchovým postižením a snaží se je zviditelňovat. Letos se znovu připojila ke kampani #Deafember, jež probíhá každoročně v měsíci září a má za cíl zviditelnit a podpořit neslyšící jak v České republice, tak v zahraničí. Jednou z aktivit tohoto Deafemberu bylo navázání systematické spolupráce s organizací Tichý svět. Rádi bychom zde na portále zviditelnili důležité aktivity Tichého světa a dohodli jsme se na tom, že poskytneme zvláštní prostor nejen některým členkám týmu, ale také Tichým zprávám.



Oč jde?

Tiché zprávy jsou jednou z mnoha aktivit Tichého světa. Jde o internetové zpravodajství, ve kterém se neslyšící dozvídají zajímavé zprávy a informace z domova i ze zahraničí. V týmu Tichých zpráv jsou neslyšící kameramani, střihači, moderátoři, editoři a supervizoři, kteří se každý den podílejí na jejich přípravě. Tým Tichých zpráv nabízí také překladatelské služby z češtiny do českého znakového jazyka a obráceně (webové stránky, odborné texty). Tyto překladatelské služby využívají především úřady nebo firmy, které chtějí mít své weby bezbariérové i pro neslyšící klienty.



Z Tichých zpráv budeme na náš portál přebírat zprávy, jež by mohly zajímat studenty učitelství či speciální pedagogiky nebo učitele v praxi. Rádi budeme upozorňovat také na další aktivity a projekty Tichého světa. A proč? Protože celý tým odvádí skvělou práci a bude jen dobře, když se o jejich činnosti dozví co nejvíce lidí. Kromě zpráv ze světa Neslyšících nebo osvětových kampaní (jako je příkladně právě končící #Deafember) jde třeba o důležité sociální služby nebo projekty, jež pomáhají s pracovním uplatněním neslyšících – Tichá kavárna, Tichá cukrárna, Tichá jehla nebo Tichá pošta.



Tichý blog nabídne nejen výběr těch nejzajímavějších zpráv, ale i zkušenosti lidí se sluchovým postižením. Ty už nyní zprostředkovávají dvě skvělé bloggerky a zároveň členky týmu Tichého světa Lucie Ulrichová a Kristýna Mariáková.




Nahlédněte do těchto zajímavých blogů!


Na další spolupráci s Tichým světem se již nyní těšíme!


Vstup do Tichého blogu.





bottom of page