top of page

Dotykový telefon bez zraku aneb dnes již běžná záležitost

Benjamin Levíček je jedním z bloggerů, kteří nám pomáhají připravit studentky a studenty učitelství na inkluzi tím, že sdílejí své postřehy a zkušenosti ze života s postižením. Benjamin se potýká nejen se zrakovým znevýhodněním, ale i s diabetem – a jak říká, snaží se vést plnohodnotný život a předávat druhým radost z něj. Je studentem gymnázia a skvělým muzikantem, rád píše, cestuje a věnuje se IT technologiím. V tomto příspěvku vysvětlí, jak ovládá dotykový telefon bez zrakové kontroly.



Poměrně často se setkávám s dotazy na téma, jak vlastně já jako zrakově znevýhodněný uživatel mohu používat mobilní telefon s dotykovou obrazovkou.


Možná to nevíte, ale v jakémkoli chytrém telefonu je vestavěný odečítač obrazovky, což je program, který jednak vyčítá hlasem vše, co se na displeji nachází, a jednak zpřístupňuje speciální gesta, díky nimž se lidem se zrakovým handicapem ovládá telefon podstatně lépe. O tom, jak takový odečítač funguje, se dočtete v následujících řádcích.


Pro Android je programů vícero, mezi nevidomými ale vedou iPhony


Pokud se v oblasti technologií alespoň trochu pohybujete, jistě víte, že mezi mobilními systémy jsou nejpopulárnější Android od Googlu a iOS od Applu. U zrakově znevýhodněných osob je to zrovna tak, málokdy se však stává, že by si pořizovali Android telefon. Pro operační systém od Googlu je sice dostupných mnoho různých odečítačů včetně vestavěného TalkBacku. Apple se ale přístupností mobilních systémů zabývá o něco déle a jeho VoiceOver, který najdete ve všech jeho produktech, je v případě iPhonů o něco dál než odečítače pro Android. Dnes se již situace poměrně vyrovnala, Google má ale v mnoha aspektech stále co dohánět.


Jak se telefon s odečítačem obrazovky ovládá?


Ať už se ale bavíme o Androidu nebo iOS, základní principy ovládání jsou stejné. Pokud se nevidomý chce pohybovat po položkách na obrazovce, je nutné to učinit šviháním prstem doprava nebo doleva. Další způsob je ten, že se dotknete prstem na místě, kde se daný objekt nachází. Program vždy přečte přesný název položky; abyste ji otevřeli, musíte na ni poklepat jedním prstem. Samozřejmě že existuje ještě spousta jiných pokročilých gest, na základní objasnění to ale myslím stačí.


A jak takový odečítač zapnete?


Pokud byste si program rádi vyzkoušeli, můžete to učinit v jakémkoli telefonu. Vlastníkům iPhonů stačí přejít do Nastavení, zde otevřít sekci Zpřístupnění, dále VoiceOver a nakonec VoiceOver zapnout. V případě Androidu se návod liší v závislosti na nadstavbě, kterou používáte; většinou je nutné přejít do Nastavení, zde otevřít Přístupnost nebo Usnadnění, dále položku TalkBack a program zapnout.


Možná se u nevidomých setkáte se dvěma pro vás raritními věcmi. Mnozí z nich, včetně mě, mají hlasový výstup opravdu hodně zrychlený, a to z toho důvodu, že si na syntetický hlas již zvykli a pomalejší řeč by je zdržovala.


Další faktor, na který se při setkání s nevidomým připravte, je zhasnutá obrazovka při používání telefonu. Nejde o to, že by byl telefon vypnutý a nevidomá osoba s ním neuměla zacházet, ale vzhledem ke zrakovému handicapu na obrazovku zkrátka nepotřebuje vidět.


Z mého pohledu je opravdu skvělé, že se firmy snaží zpřístupňovat technologie nevidomým uživatelům. Já osobně si život bez mobilního telefonu dnes již nedokáži představit, a to ať už kvůli navigaci, tak třeba kvůli rozpoznávání barev, produktů nebo čtení tištěných textů. O tom ale až v dalším článku.


Benjamin Levíček

bottom of page