top of page

Dva vědou ověřené tipy, jak se správně učit!

Opakované čtení, zvýrazňování, anebo psaní si poznámek jsou těmi nejčastějšími způsoby učení, které studenti používají. Smutné je, že z vědeckých studií už poměrně dlouho víme, že tyto metody učení nejsou zrovna účinné. V krátkém článku, který připravil Honza Kohut, si představíme dvě metody, se kterými za stejný čas dostanete do paměti více informací, lépe je pochopíte, a ještě k tomu si je na delší dobu zapamatujete.



Číst nestačí!


Pokud si budete jen pročítat své studijní materiály, nemůžete čekat, že si toho nějak moc zapamatujete. Čtení bude účinné až tehdy, když se při něm donutíte přemýšlet, a tím vytvářet více propojení mezi novými informacemi a těmi, které už máte ve své paměti.


Čtení bude účinné až tehdy, když se při něm donutíte přemýšlet, a tím vytvářet více propojení mezi novými informacemi a těmi, které už máte ve své paměti.

Prakticky toho dosáhnete tak, že se při čtení každou chvíli zastavíte (například po přečtení odstavce) a položíte si a odpovíte na jednu z otázek:


  • Proč je tohle důležité?

  • Jak to funguje?

  • Jak můžu tuhle informaci použít?

  • Jak to souvisí s dalšími informacemi (i těmi, které se v textu nenacházejí)?


Ven je cesta dovnitř!


Je sledování výukových videí na YouTube nejlepším způsobem, jak se naučit lyžovat? Když chci umět hrát na kytaru, měl bych hlavně číst knihy o hudební teorii?


Samozřejmě, že ne! Každému je jasné, že nejlepším způsobem, jak se naučit jakoukoliv dovednost, je praxí. 3 Postavíme se na svah, popadneme kytaru. Identický princip funguje také při učení se vědomostí. Pokud si mám být schopen u zkoušky vzpomenout, musím trénovat vzpomínání už při učení se doma.


Stovky vědeckých studií prokazují, že právě vybavování, dostávání informací z paměti je tou nejlepší metodou, jak se učit. Navíc to povede k lepšímu pochopení, organizování informací v paměti a menšímu stresu u zkoušky. Když dočtete kapitolu v učebnici, nahlas si řekněte všechno, co si pamatujete. Odpovídejte na otázky na konci kapitoly, vyplňujte cvičné testy, zkoušejte se s kamarády, pište na papír všechno, co umíte, počítejte příklady bez koukání na správné řešení apod.


Vybavování, dostávání informací z paměti je tou nejlepší metodou, jak se učit. Navíc to povede k lepšímu pochopení, organizování informací v paměti a menšímu stresu u zkoušky.

Pozor! Vaše hlava vás bude od tohohle způsobu učení odrazovat, namlouvat vám, že je to neúčinné. V ten moment si vzpomeňte na studie dokládající účinnost vybavování, anebo na člověka, který se učí lyžovat jen koukáním na YouTube videa.


O mnohem více tipů, jak se učit, se s vámi Honza podělí na přednášce a workshopu. Dozvíte se o metodách učení, kterým je lepší se vyhnout, a probereme si od prvního až do posledního kroku ideální proces efektivního učení. Navíc si ukážeme, jak nám může pomoct umělá inteligence v čele s ChatGPT. Přijďte a zjistěte jak se lépe učit!


Text: Honza Kohut

Ilustrace: Anna Marie Kohutová


Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page