top of page

Jak to zvládat v dnešním hektickém světě? | Psychohygiena pro každého!

Náš blogger a student Jan Šmída se ve svém dnešním příspěvku podíval na stále aktuální téma psychohygieny. Jak sám upozorňuje, dnešní doba je náročná pro udržení duševní pohody a její neblahý vliv může vést až k vyhoření. Co můžeme udělat pro to, abychom si udrželi duševní i fyzické zdraví?



Dnešní doba je typická svou uspěchaností a náročností. Na každého z nás jsou kladeny velké nároky, což se jednoznačně může projevit v duševní pohodě. Často si „víc než zvládneme“ nakládáme my sami. Znám to moc dobře, také jsem byl velmi ambiciózní a nejednou vyměnil spánek či teplý oběd se slovy „nemám na to čas“ za práci, školu a podobně. Chvíli se to dá vydržet, pokud to ale děláte dlouhodobě, bruslíte na hodně tenkém ledě.


Vyhoření. Zoufalost. Krize. Zdravotní problémy. To všechno můžete při tomto životním stylu zažít. Dá se dosahovat velkých úspěchů, a přesto předcházet těmto rizikům. Věřte nebo ne, chcete jim předejít. Stačí se řídit určitými zásadami, které psychohygiena přináší.


  1. Strava je jeden z nejzásadnějších předpokladů pro spokojený život. Není nutné držet diety nebo si odříkat jídlo. Ale je nutné, aby byla strava pestrá, vyvážená a pravidelná. Vaše tělo vám poděkuje. Osobně jsem vyzkoušel měsíc vegetariánské stravy, a musím říct, že jsem se cítil opravdu skvěle. 2 kila dolů byl další benefit.

  2. Spánek je naprosto jednoznačný aspekt. Nedostatek spánku se výrazně podepisuje na zdraví, efektivitě v práci/škole, ale i nanáladě. „Asi se blbě vyspal,“ výrok, který není třeba dále rozebírat. Mějte tedy dostatek spánku a odpočinku, bez toho to nepůjde.

  3. Pohyb všeho druhu přináší celou řadu benefitů. Nejen, že Vás udržuje ve fyzické kondici, podporuje také předcházení řady nemocí, dlouhodobě zlepšuje náladu a sebevědomí a přináší prostě a jednoduše příjemný pocit. Ve spojitosti s pestrou a vyváženou stravou a dostatkem spánku z Vás udělá filmového superhrdinu plného duševní pohody a energie.

  4. Zdravé sociální vztahy mají vliv na náš životní styl, neboť zásadně ovlivňují naše emoce a prožívání. Pokud máte tedy v rodině či mezi přáteli konflikty, bylo by dobré je vyřešit. Jen tak dosáhneme opravdová harmonie.

  5. Dělejte to, co Vás baví. Žijeme jenom jednou. A není horšího pocitu, než že Vám život utíká a vy nemáte čas dělat to, co byste dělat chtěli. Udělejte si čas na sebe. Cestujete, sportujte, radujte se!

  6. Time-management. Je dobré mít své dny efektivně rozvrhnuty tak, abyste zvládli všechny předchozí body zrealizovat. Jasně, nemusí to vyjít úplně každý den. Ale nesmíme dojít k tomu, že to nevyjde celý měsíc. Klidně si sepište, co jste celý týden dělali a kolik času jste tomu věnovali. Budete mít přehled, jak dobře si počínáte.


Pokud zvládnete těchto 6 bodů, bude Váš život o mnoho lepší. Budete šťastnější, v práci i škole efektivnější, vlastní tělo Vám poděkuje. Já se těmito pravidly řídím už pár let, a nemůžu si stěžovat. Můžu si naložit opravdu hodně, a přesto to budu brát s úsměvem a klidem v duši. Je tedy jen na Vás, jaký život chcete žít.


Děkuji, že jste si přečetli tento článek. Doufám, že Vás zaujal a možná třeba i obohatil o nové poznatky nebo nový úhel pohledu na danou problematiku.


Jan Šmída


bottom of page