top of page

Jdu na praxi, co mám čekat?

Aktualizováno: 3. 4. 2022

Studentský senátor Tomáš Novák se na blogu našich studentů-senátorů tentokrát věnuje otázkám spojeným s praxemi. Na co se připravit a čeho se naopak vyvarovat? Všechny podstatné informace a tipy pro snadnější absolvování praxí najdete právě zde!



Čekejte mnoho papírování, a to myslím vážně. Ale není to zase tak hrozné, jak se zdá. Pokyny na webových stránkách naší fakulty vám poskytnou instruktáž, která je pro vás výchozí. Tam se dozvíte, že existuje něco jako průvodní dopis, metodický list pro cvičného učitele apod.


Praxe „postaru“ zažijí naposledy studenti v prvním ročníku nMgr. studia na jaře 2022. Další ročníky již budou mít, co se alespoň organizace a nějaké struktury týče, poměrně klid. Hlavní věc, která se bude pro následující ročníky měnit, je tato: Veškeré informace budete mít v Moodlu (hurá). To vám hodně usnadní práci.


Nejdůležitější jsou pro vás dvě osoby – cvičný učitel a metodik praxí. Cvičný učitel působí na dané ZŠ, za kterého budete přebírat výuku. Metodik praxí je někdo z vaší katedry/ústavu, kdo vám praxe zaštiťuje, co se týče výstupů – o tom více později.


Zde je pár tipů a rad, co dělat na škole:


Sežeňte si pokud možno s předstihem rozvrh vašich hodin (váš metodik praxí to dost možná bude vyžadovat).


Určitě se zúčastněte náslechů (které jsou povinné) – cviční učitelé jsou zpravidla velmi benevolentní a pronesou větu: „Hele, na ty náslechy se asi vyprdni. Já ti to podepíšu. Stačí, když si to odučíš“ – ačkoli je tato věta lákavá, asi vám dost pomůže, když tu třídu budete ALESPOŇ jednu hodinu sledovat.


Zajímejte se o to, co by váš cvičný učitel rád, abyste na s žáky udělali navíc. Můžete si např. nachystat zvláštní hodinu na cvičení gramatiky apod.


Možná dostanete dozory, těch se nebojte. Budete na dozorech dva – vy a nějaký vyučující. Spolu se domluvte, kdo má kam koukat. Krom toho hluku je to fajn procházka.


Budou vám nabízet kávu, tu neodmítněte. Ta energie navíc se vám bude hodit.


Pár tipů, co se týče metodiků a vašich výstupů:


Z pohledu metodika praxí máte tyto povinnosti: Nastoupit, podat všechny potřebné materiály včas a včas podat portfolio z praxe.


Nástup: Pokud potřebujete nastoupit dříve či později na praxe (např. z důvodu Erasmu, dovolené, nemoci), kontaktujte vašeho metodika včas. Ten vám sdělí více informací k tomu, co je potřeba vyplnit a jak dále spolupracovat.


Podejte materiály pořádně a včas: Zde se odkazujte na stránky PdF, kde máte veškeré informace. Něco se odevzdává metodikům, něco na středisko praxí. Je fajn si vše oskenovat.


Portfolio aneb váš výstup z praxe: Neděste se toho, že to bude dlouhý dokument; pokud si děláte přípravy na hodiny, je to už pak jen ctrl+c a ctrl+v. Nejtěžší pro vás bude vypracovat kapitolu Charakteristika školy – tady se nebojte zeptat se třeba vedení. Rádi vám pomohou, přesměrují vás někam, event. i něco fajn sdělí (např. jaké projekty se dělají/plánují apod.)


A to nejdůležitější? Nebojte se zeptat. Užívejte si to, že máte možnost si vyzkoušet jedno z nejkrásnějších povolání. Buďte kreativní a sami sebou.


Tomáš Novák

bottom of page