top of page

Mýty, omyly, nepravdy: O chybách ve vzdělávání a pedagogice

Aktualizováno: 12. 5. 2021


Přednáška Tomáše Janíka s diskusí aneb příležitostné pedagogické "kecy v kleci" podané v příslušných historických souvislostech a teoretickém kontextu.

5. 5. 2021 v 16 hod. na platformě Zoom


Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci zve všechny zájemce a zájemkyně na přednášku významné osobnosti současné pedagogiky a světa vzdělávání. Populární profesor Tomáš Janík je odborností pedagog, profesí učitel, posláním propagátor pedagogiky. V současné době je vedoucím Institutu výzkumu školního vzdělávání a proděkanem pro výzkum a akademické záležitosti na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity. Založil iniciativu Didactica viva a vzdělávací portál DiViWeb. K tématům kurikula, didaktiky a učitelské profese publikoval desítky textů u nás i v zahraničí. Je přítelem naší fakulty, o čemž svědčí i to, že je členem Vědecké rady PdF UP a že na našich Dnech vědy a umění nevystupuje poprvé.


A o čem bude Tomáš Janík přednášet?

Čím více expertů na vzdělávání, tím více názorů na to, co je správně a co je špatně v pedagogice. Mýty, omyly, nepravdy, klišé, zkratky, zkreslení – to vše je dnes (více než kdy jindy) součástí hovorů o výchově a vzdělávání. Politováníhodná nedopatření stávající se častěji než jednou za deset let, nedorozumění vyplývající z nepořádné snahy o porozumění, či dokonce účelové manipulace při obchodování s nadějí... O tom všem bude řeč v přednášce, která přiblíží překlad vybraných částí vlivné německé publikace Mythen – Irrtümer – Unwahrheiten: Essays über das „Valsche“ in der Pädagogik. Editor českého vydání se pokusí příležitostné pedagogické kecy v kleci podat v příslušných historických souvislostech a poukázat na jejich hlubší teoretické zázemí.


Akce se uskuteční pro studenty a přátele Pedagogické fakulty Univerzity Palackého ZDARMA na platformě Zoom. Počet účastníků není omezen, své dotazy můžete během besedy psát do chatu, nebo je položit přímo. Moderuje Petra Šobáňová.

Akce se uskuteční v rámci Dnů vědy a umění 2021.


Autorka: Petra Šobáňová

Foto: archiv Tomáše Janíka

41 zobrazení0 komentářů
bottom of page