top of page

Na Vánoce děláme řízky, kapra a bramborový salát. Ptáme se dětí i na Vánoce!

Aktualizováno: 21. 12. 2023

Co si o školství, učitelích, ale třeba i o společnosti myslí ti, kterých se vzdělávání týká především? V dnešním dílu našeho seriálu Ptáme se dětí se podíváme na to, jak děti vnímají českou kulturu. Co dobrého u nás najdeme, jaké zvyky žáci znají a jaké je jejich nejoblíbenější české jídlo?



„Jsem na svoji zemi hrdá, protože máme velkou zemi, líbí se mi ty lesy,“ shrnuje jedna z žaček svůj vztah k vlasti. „V Česku se mi líbí, jsem na to i docela hrdý,“ doplňuje další z dětí. Někteří žáci hrdost úplně nevnímají, jak ale říká jeden z nich: „Mně je to jedno, i kdybych byl z Číny, z Ameriky…, pořád jsem člověk.“


Nesmíme zapomenout na hodné lidi, spoustu kamarádů, kteří si s vámi rádi hrají. A také si můžeme pochutnat na skvělém jídle!

Co vše dobrého najdeme v Česku? Všichni se jednoznačně shodli, že tu máme krásnou přírodu. Zároveň ale nesmíme zapomenout na hodné lidi, spoustu kamarádů, kteří si s vámi rádi hrají. A také si můžeme pochutnat na skvělém jídle! A které jídlo u našich dětí vede? Největší úspěch mají řízky a svíčková, nesmíme ale zapomenout ani na guláš nebo smažený řízek!

 

Podívali jsme se také na české zvyky: „Na Vánoce děláme řízky, kapra a bramborový salát, pouštíme lodičky, na Velikonoce barvíme vajíčka, na svatého Martina jíme kačenu, nebo husu a o prázdninách hodně jezdíme na výlety,“ představila rodinné tradice jedna žačka. „Na Vánoce vždycky dostanu od sousedů pět kapřích šupinek pro naši rodinu, které si pak dáváme pod talíř. Pak jdeme zapalovat prskavky na zahradu,“ doplňuje další.


Na Vánoce vždycky dostanu od sousedů pět kapřích šupinek pro naši rodinu, které si pak dáváme pod talíř. Pak jdeme zapalovat prskavky na zahradu.

Edukační proces není jednostranný a stejně jako učitelé předávají své zkušenosti a znalosti žákům, tak i žáci mohou svým učitelům nabídnout inspiraci a často také nový pohled na různé problémy. Cílem celého projektu Ptáme se dětí je zábavnou formou ukázat, že i žáci mají odpovědi na důležité otázky, které se týkají podoby edukace a dalších aktuálních společenských témat.

 

Zajímají vás názory dětí na svět? Sledujte portál Učitel21 a kanál pedagogické fakulty na YouTube.

 

Anketa Ptáme se dětí vznikla na Pedagogické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, audiovizuální produkci zajistilo Nakamero films.

 

Zpracováno redakcí U21

55 zobrazení0 komentářů
bottom of page