top of page

S doktorandkami do Natural History Museum

S dalším článkem ze série Od Rubense po plejtváka stále ještě zůstaneme v Londýně, tentokrát ale navštívíme Natural History Museum! Rubrika se zaměřuje na ty největší lahůdky mezi muzei a galeriemi. Doktorandky Denisa Daříčková a Kristýna Ševčíková z katedry výtvarné výchovy předestřou to nejlepší z vlastních cest – co samy vyzkoušely, co je zaujalo a co vám můžou s jistotou doporučit.



Přírodovědné muzeum (Natural History Museum) je slavnou institucí s dlouholetou tradicí. Kromě hlavní budovy v South Kensingtonu, o které pojednává tento článek, má muzeum pobočku také v městečku Tring v Hertfordshiru.

 

Londýnské muzeum se nachází v kulturní čtvrti, de facto přes ulici se nachází Victoria and Albert Museum a nedaleko najdeme Muzeum designu. Pokud jste tedy náročnější turisté nebo plánujete zájezd pro své žáky, určitě je dobré spojit více návštěv do jednoho dne plného kultury. Určitě nezapomeňte na rezervaci, protože díky věhlasu a přístupnosti tohoto muzea se zde i ve všední den stojí dlouhé fronty. Bohužel to ani uvnitř v těch nejžádanějších expozicích není o nic lepší, proto je dobré se duševně připravit.

 

Kde se vzalo


Za vznikem přírodovědného muzea stojí angažovanost sira Hanse Sloana, lékaře a sběratele, který po celém světě sbíral přírodniny a jiné artefakty. Po jeho smrti roku 1753 sbírku koupil parlament a nechal pro ně zbudovat Britské muzeum. Jak sbírky narůstaly, bylo potřeba pro přírodovědnou část postavit samostatnou budovu, o což se zasazoval sir Richard Owen, kurátor této sbírky. Ve druhé polovině 19. století pro ni byla zbudována majestátní neorománská budova dnes známého Přírodovědného muzea, jež chce být „katedrálou přírody.“

 

Muzeum se nakonec roku 1963 zcela odtrhlo od Britského muzea. O více než 20 let později pohltilo Geologické muzeum a je s podivem, že název Natural History Museum byl přijat až roku 1992. V roce 2009 pak bylo veřejnosti otevřeno Darwinovo centrum, kde mohou návštěvníci nahlédnout pod pokličku vědeckého výzkumu.

 

Asi nejzajímavější částí muzea je Hintze Hall, centrální prostor, který byl před šesti lety rekonstruován. Dominantou tohoto sálu je kromě ohromného schodiště a galerií kazetový strop, který je zdoben rostlinami z celého světa, a je tak odrazem éry botaniky 19. století.

 

Co zde nalezneme

 

V přírodovědném muzeu najdeme mnoho zajímavých expozic, které jsou velmi dobře didakticky zpracované a opravdu hodně interaktivní. Jednotlivé části muzea jsou na mapě rozděleny barevně. Například v červené zóně si můžete užít cestu do středu země ke žhavému jádru a vstoupit tak do expozic Neklidného povrchu a Vulkánů a zemětřesení, zjistit vše o evoluci člověka nebo zkamenělinách a podobně.

 

V zelené zóně se dozvíte vše o minerálech, obrovských sekvojích nebo fosiliích mořských plazů. Co vás ale zaujme snad nejvíce, je modrá zóna. V ní nakouknete mezi dinosaury a savce až k chobotnicím a dalším mořským bezobratlým.

 

Proč zajít do tohoto muzea

 

My jsme se zdržely především u dinosaurů a savců, dvou nejznámějších expozic. Bohužel v tu chvíli muzeum praskalo ve švech, takže jsme si prohlídku příliš neužily, proto doporučujeme pečlivě vybírat čas vstupu.

 

Co tedy vidět především? Na každém kroku můžete vidět mnoho impozantního. A tady je můj výběr:


  1. Lebka s rohem narvala v expozici mořských savců

  2. Lebky T-rexe a triceratopse v expozici dinosaurů

  3. Kostra plejtváka v Hintze Hall



Edukační potenciál muzea

 

Muzeum se snaží ve svých expozicích zaměřit především na rodiny s dětmi a pro lepší názornost využívá všechny možné prostředky od otočných panelů, překrývajících se destiček, hmatových panelů, různých panelů s čudlíky a simulacemi k hydraulickému koňskému kopytu. Pro školy pak nabízí mnoho různých programů a zájem o mladé návštěvníky poznáte i v muzejním obchůdku, kde snad 80 % sortimentu tvoří hračky, hry ad. Z toho lze usoudit, že muzeum možnost vychovávat mladé vědce bere skutečně vážně. Bohužel je muzeum tak velké a finančně náročné, že nestíhá obměňovat zastaralé expozice, jejichž části jsou vybledlé nebo už nefunkční.

 

Hra do expozice

 

Přírodovědné muzeum nabízí řadu aktivit pro rodiče s dětmi a nemusí se ani odehrávat přímo v muzeu ale venku, ve světě, který je potřeba zkoumat a objevovat, nebo doma, kde můžete s dětmi vyzkoušet různé pokusy a kreativní nápady.

 

Nápadník aktivit najdete zde.

 

A co dělat v expozici? Pokud zabrousíte mezi dinosaury, co takhle si představit, že by některý z nich obživl a mohl mluvit s lidmi? Co by jim asi řekl a jaký by mu připadal dnešní svět? Malí i velcí by jistě zvládli nakreslit celý komiks o takovém dinosaurovi. A až zabloudíte do Hintze Hall, vyjděte na galerii a pořádně se zadívejte na stropní kazety. Poznáte některé namalované rostliny? Které kvetou v Česku, na vaší zahradě?

 

Umění a věda pro děti

 

Až budete mít prohlídku za sebou, nezapomeňte nakouknout do muzejního obchůdku, kde na vás čeká spousta zajímavých knih, her, vědeckých sad pro děti a dalších předmětů. My vám přinášíme výběr z toho nejlepšího:

 

Pokud sami hledáte nějakou odbornou knihu, najdete zde publikace ze spousty oborů, například vše o včelách medonosných. Pokud ale hledáte encyklopedii pro děti, také jich tady několik objevíte, například První encyklopedie dinosaurů a pravěkého života nebo zábavnou hravou knihu Flip-o-saurus pro nejmenší. A pokud má vaše dítko v oblibě medvídka Pú, pak nepřehlédněte Medvídek Pú: Den v Přírodovědném muzeu. Vše naleznete zde.

 

Denisa Daříčková a Kristýna Ševčíková

 

Informace pro návštěvníky

 

Adresa: Cromwell Road, London SW7 2RL

Otevírací doba: denně 10:00–17:50 (poslední vstup 17:30)Vstup zdarma, lépe rezervovat předem.

Nejbližší zastávky BUS: South Kensington Museums

Nejbližší zastávky BUS: South Kensington Museums; Natural History Museum

Nejbližší stanice metra: South Kensington (2–5 min. chůze)

bottom of page