top of page

Staň se tvůrcem videoher! Aneb vidět, vnímat, porovnávat, hrát a tvořit

Jedno srpnové pondělí jsme na katedře výtvarné výchovy přivítali 10 táborníků, kluků i holek, ve věkovém rozmezí 9–15 let. Během týdne poznali herní historii, propojenost herního světa s uměním, dále zjistili, jak hrát zdravě i bezpečně, pracovali s různými AI nástroji, a v neposlední řadě si naprogramovali hypertextovou hru v prostředí Twine podle vlastní propracované představy.



Od začátku bylo zřejmé, že mezi lektory a dětmi budou značné zkušenostní rozdíly. Děti se narodily skoro s tabletem v ruce. Otázka ale je, umí s ním i smysluplně a zdravě pracovat? Všem z nich bylo prostředí videoher velmi blízké, někteří hráli denně. Dokážou ale určit, proč je videohry tak intenzivně oslovují? Přes základní otázky se lektoři snažili dojít k těm významnějším a společně poté hledat odpovědi. „Jaké jsou vaše oblíbené hry a proč je hrajete? Co hru ve vašich očích dělá zajímavou, zábavnou? Myslíte, že se hry dají považovat za umění?“ Postupně v průběhu tábora poznali herní historii, seznámili se s řadou uměleckých videoher a autorských přístupů, nejen vizuálních ale i vyprávěcích a konceptuálních…viděli, vnímali, porovnávali, hráli a tvořili!


Během prvních dní se účastníci tábora postupně seznamovali s principy volně dostupného vývojářského nástroje Twine. Zjišťovali, jaké možnosti jim Twine nabízí pro jejich vlastní hru, a čeho jsou schopni dosáhnout.



Vznikla tři vývojářská herní studia, jejichž členové si mezi sebou rozdělili tvůrčí role (programování, design, sound design, script). Každé studio si také určilo vlastní název a vytvořilo logo, které se jim vygravírovalo na dřevěnou brož. Uprostřed týdne jsme protáhli nohy při návštěvě Olomouc Gaming Center, kde děti načerpaly herní inspiraci a poučily se o bezpečnosti v herním prostředí i na internetu a také o tom, jak hrát zdravě.


Účastníci simultánně týmově tvořili vlastní svět s detaily fyzikálních zákonitostí a názvoslovím. S aplikací znalostí z geografie, fyziky a biologie vytvářeli velkou mapu lokality, ve které se příběh jejich hry bude odehrávat. Ten vystavěli pomocí Fabula Storytelling Cards, profesionálních karet, které využívají spisovatelé fikčních příběhů jako pomůcky k vlastní tvorbě.


Všem z účastníků bylo prostředí videoher velmi blízké, někteří hráli denně. Dokážou ale určit, proč je videohry tak intenzivně oslovují? Přes základní otázky se lektoři snažili dojít k těm významnějším a společně poté hledat odpovědi.

Inspirováni hrou na hrdiny Dungeons & Dragons tvořili postavy. Díky zjednodušeným DnD kartám postav se zdokonalovala představa jejich hrdinů i možných nepřátel. Naučili se psát prompty a odtud odstartovala exploze vizuálních experimentů při tvorbě pomocí generátorů obrázků a videí prostřednictvím umělé inteligence. Sbírka audiovizuálního materiálu pro hry se rychle rozšiřovala. A zbývalo to hlavní – všechna připravená data nasázet do Twinu a vdechnout hře život. Kdo si myslí, že je to jednoduché, jako říct slovo „nasázet,“ tak se mýlí. Ale o tom jindy…


S pomocí vytvořeného návodu programovali v Twine formátu Harlowe. Ten podporuje HTML a CSS jazyky, které jsou v programování všeobecně užívané, a pro děti, díky vlastní tvorbě, snadno pochopitelné.



Nakonec vznikly hry, které vytvořila dětská studia, ale někteří jednotlivci i sami. Využili přitom různé přístupy: hororová hra s děsivými fotografiemi z prostor sklepa konviktu; imerzivní hra z pohledu hráče řešící každodenní dilema, když mu maminka dala 30 minut času na hraní na počítači; hry s fantasy tématikou zpracovávající složitý příběh v bohatém světě plném magie nebo ve světě, který přísně určují pravidla náhody DnD kostek; a v neposlední řadě hra s mírumilovným příběhem robota a člověka na opuštěné smyšlené planetě.


Celý program završila páteční vernisáž, na které táborníci rodičům představili vše, co po celý týden dělali, a co vytvořili. Prezentovali jim ukázky toho, jak s technologiemi pracovali, generovali texty, obrázky a animace.


Všichni si mohli zahrát hry ostatních, spolupracovali, pomáhali si a společně se bavili, celkově panovala milá atmosféra. Po společně prožitém týdnu následovalo hořké rozloučení s vidinou, že se příští rok uskuteční podobný tábor znovu.


A nakonec zazněl jen zvuk klíče v zámku ateliéru.


Sára Lipnerová




bottom of page