top of page

Tak tohle jsem já

Aktualizováno: 19. 5. 2021

Odbornice na autismus a naše bloggerka Sylva Kočí se představuje a v úvodním příspěvku svého blogu odhaluje svá témata a své role. Vzpomíná na několik osudových náhod svého života a představuje nejlepší práci na světě.


Takže kdo vlastně jsem? Která z mých lidských či profesních rolí jsem opravdu já? Která Sylva je ta pravá? No, myslím, že jsem a vždycky budu nejvíc MÁMA a taky ŽENA... ŽENA MÁMA. Mám totiž 3 děti a přihodilo se mi v životě nemálo pozoruhodných životních „náhod“.


Třeba jak jsem vezla dceru na toužebně očekávanou školní přespávačku a naše auto začalo po cestě hlasitě sípat, aby v cíli vydechlo naposled. A já jsem pak šla nocí pěšky domů a plakala z vysilujících představ, jak asi budu vozit děti do školy a do kroužků a jak budu zvládat svou práci a celý zbývající život. Pravdou je, že jsem mluvila nahlas. Říkala jsem svému dobrému příteli na nebesích, že toho už mám plné zuby, že jedu ze všech svých sil, dělám, co můžu, a že tohle je fakt poslední kapka… No a na druhý den ráno jsem naprosto nečekaně a neplánovaně potkala muže, který mi levně prodal velmi spolehlivé auto. Výborně nám pak sloužilo…


Náš svět je barevný a plný vůní. Pojďme společně přičichnout k barvám autismu a nechme se jimi inspirovat. Možná zajímavě změní i naše role.

Podobnou „náhodou“ jsem byla obsazena do své profesní role. Role speciálního pedagoga a odborníka na PAS (= Poruchy Autistického Spektra). Může za to vlastně narození jednoho miminka s touto poruchou, jedna věnovaná kniha a jeden sen. A taky jsem měla obrovské štěstí, protože jsem mohla tuto svou cestu spojit s profesní a životní cestou mé blízké přítelkyně Markéty. To ona mě naučila, jak se zbavit strachu z autismu, jak se naplno otevřít lidem s PAS, jak nesoudit nikoho v našich životech, jak odhodit zábrany, smát se, jak si hrát a opravdu se připojit k dítěti s autismem. Děkuji, Markétko.


A o tom celá tahle práce vlastně je… Ano, je pravda, že se neustále učíme o nových přístupech a terapiích, že není možné dělat tuto práci dobře bez hlubokých znalostí a dlouhodobé praxe, ale… žádná terapie ani osvědčená vědecká metoda nebude s lidmi s autismem fungovat bez skutečných láskyplných citů, přijímajícího postoje, hravosti a proudícího entuziasmu.


A tohle mi dala moje profesní role. Změnila mě. Nebo snad probudila. MÁMA ŽENA trochu jiná… díky nejlepšímu povolání na světě…


Jo a mimochodem, tohle je můj cíl: moc ráda bych ve vás probudila zájem a zvědavost. V ČR máme 24 000 lidí s PAS. Jen zlomek z nich dostane odbornou péči v raném věku, díky které je pak často možné zapojit se do běžného života. Takže budu nanejvýš šťastná, pokud mé příspěvky nasměrují někoho k „nejlepší práci na světě“ a jiné povedou k zamyšlení…


Náš svět je barevný a plný vůní. Pojďme společně přičichnout k barvám autismu a nechme se jimi inspirovat. Možná zajímavě změní i naše role.


S láskou k lidem s autismem SK.

bottom of page