top of page

Tip odjinud: Hra o hrdinovi z roku 2350, který zachraňuje svět

V posledních letech vznikla řada zajímavých her, jež lze úspěšně využít pro vzdělávání; termíny jako gamifikace, gaming nebo využití herních prvků ve výuce se skloňují už i v odborných pedagogických statích. Rádi proto přinášíme tip na zajímavou hru, o níž se píše na portále Akademie věd České republiky. Třeba ji využijete v praxi!





„Haló, haló, slyšíme se? Haló! Doufám, že mě slyšíte… Musím doufat, že se podařilo navázat spojení a že mě slyšíte. Jinou naději nemám. Tohle je opravdu naše poslední šance...“

Zajímavá edukativní hra, již lze dobře využít při práci s mládeží, pracuje s námětem společnosti, jež se v roce 2350 řítí ke zkáze. Hlavním hrdinou je Čeněk, mladý učitel z Prahy. Ten se při posledním zoufalém pokusu zvrátit kola osudu obrátí zpátky do minulosti a pokusí se oslovit obyvatele, kteří žili na stejném místě – tedy v Praze – před třemi stovkami let. Oslovuje tedy nás, lidi žijící v dnešní době.


Futuristická venkovní hra Akademie věd ČR nazvaná Po stopách Veletrhu vědy provede hráče prostřednictvím plnění úkolů a řešení rébusů světem vědy a výzkumu. Je zároveň propojena s venkovní aktivitou, protože až do poloviny listopadu mohou hráči s mobilem v ruce brázdit Prahou a ve třech různých trasách pomáhat budoucím pokolením zachraňovat svět. Budoucnost totiž vůbec není růžová – alespoň ve fantazii tvůrců této hry. 24. století vykreslují jako dobu společenského úpadku, kdy v zemi vládne autoritářský režim s přísnou cenzurou. K lidem se nedostávají pravdivé informace, staré knihy se pálí, vzdělávání mladých generací je na bodu mrazu a pro vědu a poznání v takovém prostředí není žádné místo, zcela záměrně jsou postaveny na druhou kolej.


Přitom Čeněk ví, že kdysi to bylo úplně jinak – výzkum měl v 21. století zelenou a díky němu lidstvo zažívalo nevídaný pokrok. Ze starých dokumentů se dozví, že dokonce existovala instituce, jež poznání podporovala a pomáhala vědcům s koordinací jejich aktivit – Akademie věd ČR.


Tato historie Čeňka fascinuje, a proto se spolu s dalšími podobně smýšlejícími lidmi rozhodne aktuální stav zvrátit a vydá se do minulosti. Věří, že najde odpovědi na své otázky a že v minulosti potká dobrovolníky, kteří mu pomohou s jeho záchrannou misí.

Hra Akademie věd využívá oblíbený formát outdoorové hry. „Venkovní hru Po stopách Veletrhu vědy jsme vytvořili jako takovou alternativu k internetovému světu. Zároveň chceme veřejnosti touto zábavnou formou ukázat, že věda je skutečně všude kolem nás a je možné ji s námi nacházet třeba i při procházkách Prahou,“ přibližuje Markéta Pravdová, členka Akademické rady AV ČR, jež má na starosti mimo jiné právě popularizačně-publikační činnosti Akademie.


Vše, co člověk ke spuštění hry potřebuje, je chytrý telefon s nainstalovanou aplikací. Ta je k dispozici zdarma v Google Play nebo App Store pod názvem Hunter Games. Po registraci obdržíte sedmimístný vstupní kód, který vložíte do mobilní aplikace. Tím aktivujete hru a můžete začít hrát. Tolik k technické stránce věci, hodit se ovšem možná bude i stará dobrá tužka a nějaký papír pro pohodlnější luštění kvízů či rébusů. K dispozici jsou tři trasy v Praze, každá má okolo tří kilometrů a jsou fyzicky nenáročné, jednu z nich lze dokonce absolvovat i s kočárkem.


To je ostatně cíl tvůrců – přilákat k aktivitě rodiny s dětmi, žáky základních a středních škol, ale i všechny ostatní zájemce o vědu a poznání. Hru si bude možné zahrát od 11. srpna do 11. listopadu 2021, dokud bude vhodné počasí.


Převzato z tiskové zprávy a webu Akademie věd ČR.

Foto: Akademie věd ČR

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page