top of page

„Vezmi si, kolik sníš“ | Finská menza a revoluce ve stravování

Aktualizováno: 21. 7. 2023

Je tu další článek našich bloggerek a studentek Johany Handlířové a Michaely Žiškové. Johana s Michaelou v současné době poznávají společnost a školství ve Finsku v rámci programu Erasmus+ a o své zážitky se rozhodly podělit na svém blogu!



Často slýcháme, že správná výživa je nezbytná pro zdravý životní styl, ovlivňuje naše celkové zdraví a to, jak se cítíme, pracujeme a učíme se. Toto tvrzení je nepochybné. Finové se podle tohoto pravidla řídí a jejich systém stravování je proto velmi propracovaný. Zamysleli jste se také někdy nad tím, kolik jídla se denně vyhodí v každé jídelně na každé škole a například v celé České republice, a to za jeden jediný den? Tuny? Desítky tun? Kdo ví, ale správné počty možná raději vědět ani nechceme. Ve Finsku však mají recept na to, jak se dá kvalitně stravovat a zároveň předejít plýtvání jídlem. Tajemství tkví ve správných stravovacích návycích, které je nutné budovat již od raného věku.


Celý systém stravování ve Finsku je založen na myšlence „vezmi si, kolik sníš“. Snahou je, aby byl každý člověk schopen odhadnout porci jídla, kterou doopravdy sní, aby se dosyta najedl, o jídle také přemýšlel, a především pak neplýtval jídlem. Tento koncept se ve Finsku učí děti již od předškolního věku. Představím Vám nyní typickou finskou menzu krok za krokem:



Pokud vcházíte do Karelia menzy, jako první si nandáváte na talíř salát. Každý den je zde na výběr ze sedmi druhů, objevuje se i ovoce. Saláty jsou k jídlu zcela zdarma. Tím, že jsou zdarma, nabere si jej opravdu každý, kdo jde na oběd. Přesvědčíte se o tom, když se porozhlédnete po jídelně. Finové tímto podporují každodenní přísun zeleniny do jídelníčku každého studenta. V ceně obědu jsou také dvě sklenice nápoje, kde na výběr je mléko, buď klasické nebo sójové, čistá voda nebo homemade beer, které chutí připomíná kombuchu. Zvláštností je, že jsou Finové zvyklí vypít sklenici mléka ke každému jídlu.


Postupujete-li dále k hlavním chodům, zde je každý den na výběr ze dvou jídel, zpravidla jedno vegetariánsko/veganské, a to druhé v kombinaci s masem. Vegetariánsko/veganské jídlo je však vždy levnější.


Součástí obědu je také čerstvě upečené pečivo, které si můžu namazat máslem, nebo chutnou pomazánkou, podle denní nabídky; například řepovou, hráškovou nebo cizrnovou.



Celkový oběd vypadá následovně (viz foto). Jelikož jsem studentka, celý oběd, který se skládá z hlavního chodu, salátu, nápoje a pečiva představuje částku pouze 1,60 euro! K obědu je každý den možnost výběru chutných malých zdravých dezertů.


Jídelníček je opravdu bohatý a pestrý. Najdete zde prakticky všechno, co by k vyvážené stravě mělo patřit. Těstoviny, luštěniny, brambory, zeleninové přílohy, všechny druhy masa… Rovněž jednou týdně je na výběr ryba. Varianta jídla s masem je však vždy dražší než vegetariánsko/veganské menu. Jídlo bývá každý den velmi chutné a dá se vybrat z různých variant. Je zde na výběr i „specialita dne“, která je za vyšší cenu a vydává se v Chef Corneru, který je taktéž součástí menzy. Je také možnost vzít si oběd s sebou.


Po obědě je nutné odnést nádobí do myčky. Předtím Vás však čeká ještě speciální váha, která je napojena na koš, kam se vyhazují zbytky jídla, a ta vás upozorní jaké množství, tedy kolik gramů jídla jste dnes vyhodili. Na množství plýtvání, tedy kolik kilogramů jídla se zbytečně vyhodilo za jednotlivé dny či týdny, se můžete podívat na pečlivě vedenou statistiku. Zajímavostí je, že vážení „vyhozeného jídla“ probíhá jednou měsíčně ve školní jídelně na ZŠ,za účasti všech žáků, a to z výchovných důvodů, aby názorně viděli, kolik jídla se zbytečně vyhodilo, s cílem nabrat si takovou porci jídla, kterou žák skutečně sní, čímž se dá předejít zbytečnému plýtvání.



Dále pokračujete do myčky, kde sami roztřídíte příbor, talíř, skleničky a tác na připravené místo. Tento jednoduchý systém zabere deset sekund a k obsluze na druhé straně postačí pouze jedna pracovní síla, který naplněné tácy s nádobím dává postupně do myčky.



Celý oběd je zakončen hodnocením spokojenosti strávníka s obědem, a to pomocí zmáčknutí smajlíkana hodnotícím panelu.

Díky mému dosavadnímu výzkumu, kde se mi podařilo navštívit místní školky, základky i střední školy již vím, že tento systém stravování je zaveden napříč celému finskému školství. Škola děti vzdělává ve správných stravovacích návycích již od předškolního věku, vede žáky k zodpovědnosti a přemýšlení nad jídlem, nabádá je, jak se stravovat a jídlo zbytečně nevyhazovat.


Menza je otevřená každý den od 10:30 do 18:00, a to včetně soboty. Jídlo si také můžete vzít s sebou domů. Jako student zde ušetříte spoustu času, nemusíte vařit a zároveň nakupovat potraviny v obchodech, kde jsou všechny potraviny poměrně drahé. Univerzita disponuje dvěma hlavními menzami, kde je největší koncentrace studentů, jednou menzou, která je určena především zaměstnancům fakulty a jedna z menz je čistě veganská. Dále je zde dalších asi dvanáct výdejních míst, kde se můžete najíst.


Součástí naší Karelia menzy je také „Self Service Corner“, kde se lze občerstvit kávou nebo čajem, během celého dne jsou také na výběr malé svačinky, jogurty, dorty a cukrovinky.



Školka Touhula ­– zajímavý byl zde rozhovor s paní učitelkou: „Ve školce jsou děti velmi malé, ale přesto je učíme, jak si nabírat porce, které doopravdy snědí. Někdy je ale musíme trošku usměrňovat, když máme třeba masové kuličky, které vypadají velmi lákavě, některé děti mají tendenci si jich nabrat třeba deset, ale reálně snědí pouze dvě. Nic však neděláme násilím, vše vysvětlíme a děti v tomto systému povzbuzujeme. Samostatně si také nalévají mléko nebo vodu.“ Na závěr ještě dodala: „Myslím si, že tento systém stravování by měli zavést všude, je přece velmi důležité správně se stravovat a jídlem neplýtvat. Před nedávnem jsem byla s rodinou v Turecku na dovolené, bydleli jsme na hotelu a měli jsme také all inclusive. My jsme si v jídelně nabírali vždy klasické porce, které sníme, ovšem všichni kolem nás si odnášeli obrovské porce a pak na stolech zůstávaly velké množství zbytků jídla, měla jsem z toho hrozný pocit.“


Zajímavosti:

Jako student máte nárok na studentskou slevu a využívat služeb všech dotovaných studentských jídelen po celém Finsku. Pokud cestujete po okolí, vždy se vyplatí zkontrolovat, kde se nachází nejbližší studentská jídelna s levnými možnostmi obědů.

Finsko bylo první zemí na světě, které zavedlo bezplatné stravování ve školách, od školky až po školu střední. A to již od roku 1948.


Stop food waste day-mezinárodní den, který je největší akcí na světě, v boji proti plýtvání potravinami, který vznikl v roce 2017 společností Compas Group USA. Nyní je uznáván ve všech koutech světa.


Michaela Žišková



bottom of page