top of page

Vybíráme z Tichých zpráv | Moravské zemské muzeum stále více pamatuje i na neslyšící návštěvníky!

Je tu další příspěvek z rubriky Vybíráme z Tichých zpráv, jež nabízí výběr toho nejzajímavějšího z internetového zpravodajství Tichého světa. Kdo by neznal světoznámé obrazy Zdeňka Buriana zachycující život pravěkých lidí a faunu a flóru doby ledové! Díky své neuvěřitelné představivosti dokáže návštěvníky muzeí a galerií skutečně strhnout a přenést do této pradávné doby!



Právě tyto obrazy se po delší době, k velké radosti návštěvníků, vrací do Pavilonu Anthropos. Muzeum postupně zpřístupňuje své expozice neslyšícím návštěvníkům a na jejich dalším zpřístupnění usilovně pracuje!


Moravské zemské muzeum se pyšní největší kolekcí olejomaleb Zdeňka Buriana


Mluvčí muzea Barbora Onderková upřesnila, že muzeum vlastní největší sbírku Burianových olejomaleb, která čítá více než 200 kusů. Tyto dnes velmi ceněné olejomalby se Moravskému zemskému muzeu podařilo v 70. letech 20. století odkoupit od samotného autora. V pavilonu Anthropos nejsou pochopitelně vystaveny všechny, ale vybráno bylo asi 70 z nich.


Expozice bude zpřístupněna i neslyšícím


Na výstavu mohou zavítat jak zrakově postižení, tak i neslyšící návštěvníci. Na slabozraké a nevidomé návštěvníky zde čekají jedinečné haptické originály, které si mohou návštěvníci s tímto handicapem osahat a seznámit se se skutečně dávnou historií. Kromě zrakově postižených návštěvníků chce Moravské zemské muzeum nalákat i neslyšící návštěvníky. Ústřední video výstavy je přeloženo do českého znakového jazyka. Již na podzim by měla být neslyšícím zpřístupněna celá expozice Pavilonu Anthropos, a to díky projektu Průvodcovské služby ve znakovém jazyce pro Pavilon Anthropos, na kterém muzeum spolupracuje s organizací Deaf Travel. DeafTravel na své platformě zveřejňuje videoprůvodce ve znakovém jazyce. Na zpřístupnění expozic a překladech do českého znakového jazyka spolupracuje muzeum i s divadelním spolkem OUKEJ.



Co je neslyšícím v Moravském zemském muzeu ještě zpřístupněno?


V současné době je neslyšícím návštěvníkům zpřístupněn nejen Pavilon Anthropos, ale i další expozice, mezi něž patří: Fauna Moravy v Biskupském dvoře, Zaniklý život na Moravě, Svět nerostů, Tradiční kultura na Moravě v zrcadle času, Loutkářské umění. Neslyšící návštěvníci se mohou také dozvědět více o činnosti oddělení botaniky a pochopitelně nechybí ani základní informace o tomto muzeu, které patří mezi nejstarší v Evropě. Na videopozvánku opatřenou překladem do českého znakového jazyka se můžete podívat zde.



Tichý blog


bottom of page