top of page

Vybíráme z Tichých zpráv | Přehledná aplikace pro učení českého znakového jazyka

Přinášíme vám další příspěvek z rubriky Vybíráme z Tichých zpráv, jež nabízí výběr toho nejzajímavějšího z internetového zpravodajství Tichého světa. Tichý jazyk ve spolupráci s ČVUT a neziskovou organizací Tichý svět - chráněná pracoviště vytvořil novou aplikaci pro učení českého znakového jazyka.



Tichý jazyk


Tichý jazyk nabízí pro veřejnost kurzy českého znakového jazyka se zkušenými neslyšícími lektory a workshopy. Tichý jazyk provozuje organizace Tichý svět – chráněné pracoviště. Do nového roku vstupují se dvěma novinkami. Jakými?


Nový web a aplikace ČZJ


Tichý jazyk na konci minulého roku spustil lepší a poutavější web. Dozvíte se na něm aktuality Tichého jazyka, informace o kurzech a jiné. Druhou novinkou Tichého jazyka je spuštění aplikace Tichý jazyk. Aplikace začala vznikat nejdříve jako doprovodný nástroj při učení českého znakového jazyka, který vytvořila během své bakalářské práce studentka Alžběta Gogoláková. Konečnou podobu dal aplikaci absolvent FIT ČVUT Jindřich Žák, který ji dokončil během své diplomové práce. K aplikaci říká: „Ačkoliv věřím, že učení s ‚živým‘ lektorem není moc dobře nahraditelné, výhodou aplikace je, že student si v ní může video se znakem nebo větou pouštět opakovaně a může si jej nacvičit v klidu doma před další prezenční lekcí v Tichém světě.”


Aplikace Tichý jazyk


Aplikace má přes 3700 krátkých videí se slovy a větami v českém znakovém jazyce, videa jsou doprovázena psaným českým jazykem, pro učení českého znakového jazyka nedílnou součástí. V aplikaci Tichý jazyk najdete několik výukových modulů, každý výukový modul se skládá z 10 – 20 lekcí. Jednotlivé moduly se otevírají postupně. Pokud student projde jedním modulem, otevře se mu další výukový modul. Aplikace obsahuje videoslovník, který je seřazený abecedně.


Kdo může otevřít aplikaci Tichý jazyk?


Aplikace je zpřístupněna studentům fyzických či online kurzů Tichého jazyka. Veřejnosti je dostupná za poplatek. Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem – chcete se naučit znakový jazyk? Aplikaci lze stáhnout na Google Play nebo App Store.


Tichý blog

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page