top of page

Zpátky do školy aneb Ničeho se nebojte! Všechno zvládnete.

Příspěvek blogu naší studentky Dominiky Krůlové nabízí rady pro studentky a studenty prvních ročníků. Jak říká, vykročte pravou nohou a zbytečně se nestresujte!


A je to tu zase. Prázdniny utekly jako voda a my se vracíme do školních lavic. Pro někoho to bude zcela poprvé, kdy projde dveřmi vysoké školy. Proto bych tu ráda věnovala pár řádků všem prvákům, kteří se vrhají do nové životní etapy.


Je pochopitelné, že většina z Vás má určité obavy, protože přeci jenom vysoká je něco jiného než základka a střední. Teď už je většina věcí pouze a pouze ve Vašich rukách. Vzpomínám si, jak jsem si už na střední představovala, jaké to asi bude, až jednou budu na vejšce, a když se ten den nástupu blížil, moje hlava překypovala strachem z toho, zda se vůbec vyznám v rozvrhu, zda dokážu najít správné učebny, co budu dělat, když neudělám zkoušku, a hlavně… jak se jako vyznám v těch všech různých titulech, které pedagogové mají, a co když je špatně oslovím? To si mě určitě zapamatují a při zkouškách mi to dají pěkně najevo, říkala jsem si. No a takových scénářů jsem měla v hlavě docela dost (teď už vím, že to bylo naprosto zbytečné stresování se).


Vůbec se nemáte čeho bát. Učitelé jsou vstřícní a nikdy za mé tři roky studia na pedagogické fakultě jsem neměla problém se s nimi na čemkoliv domluvit.

Proto bych Vám všem nováčkům chtěla tímto příspěvkem pomoci odstranit přebytečné obavy z nástupu do školy. Vůbec se nemáte čeho bát. Učitelé jsou vstřícní a nikdy za mé tři roky studia na pedagogické fakultě jsem neměla problém se s nimi na čemkoliv domluvit. Doporučuji Vám jejich hodiny navštěvovat, i když vím, že docházka na přednášky není povinná, tak je fajn se tam alespoň čas od času objevit.


Za prvé i zápisky z přednášek se Vám budou hodit ke zkoušce a za druhé učitelé si moc dobře všímají, kdo na jejich hodiny chodí. A když pak něco budete potřebovat, tak o to líp se půjde domluvit. Co se týče jejich oslovení, tak se mrkněte před první hodinou do Stagu na jejich jméno, kde máte uvedený i titul, a tak budete připraveni (oslovení titulem pište i do emailu).


Hned při vstupu do budovy pedagogické fakulty najdete rozmístění učeben, takže se nemusíte učit celý plánek nazpaměť. Zcela upřímně, já na něj koukám doteď. Největším strašákem jsou pravděpodobně zkoušky, na které máte 3 pokusy. Věřte mi, že pokud se na učení nevykašlete a budete se na zkoušku učit, tak to opravdu zvládnete už na 1. pokus. Je jedno, co dostanete za známku (pokud samozřejmě nechcete stipendium), ale důležité je to udělat, ať máte klid.


Nezapomeňte si semestr občas i zpříjemnit třeba nějakou párty! Vypnete na chvíli hlavu, což je při studiu také potřeba.

No a pokud si nevěříte, nebo si myslíte, že se nestihnete naučit, tak je super, že si nemusíte vybírat hned první termín. Většinou totiž učitelé vypisují termínů několik. A co se týká semestru, tak si ho nezapomeňte občas i zpříjemnit. Možná, že začátek pro Vás bude opravdu náročný a zvyknout si na trošku jiný režim taky, a proto pokud situace dovolí, tak si klidně zajděte na nějakou párty, najdete si nové kamarády, uděláte si první zážitky – a hlavně vypnete na chvíli hlavu, a to je při studiu také potřeba. A kdo už tu nějaký pátek studuje, tak jen potvrdí, že v Olomouci to opravdu žije. Každý večer se tu něco děje, tak vyražte a ráno nezapomeňte jít do školy! Ničeho se nebojte. Všechno zvládnete. Vykročte pravou nohou a vzhůru do Vaší nové životní etapy! Přeji Vám všem mnoho štěstí a úspěchů.

S láskou Domi

bottom of page