top of page

Attentat 1942 – počítačová hra

Nedávno se ke mně dostala informace o hrách, které vyvíjí indie studio Charles Games. Za spolupráce vědců z Univerzity Karlovy a Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd ČR se jim povedlo vytvořit hru, jejíž přesah docení především studenti a učitelé, kteří nejsou fanoušky frontální výuky. Oficiální text vydavatele uvádí: „Attentat 1942 je unikátní výpravná historická hra. Vypráví příběh nacistické okupace očima obyčejných lidí. Hra je založena na osobních výpovědích, interaktivních komiksech a historických záběrech. Mluvte se svědky okupace, prožijte jejich vzpomínky a odhalte tajemství vaší rodiny.“



Hra Attentat 1942, jak už název napovídá, se točí okolo atentátu na Reinharda Heydricha, čtenář by se ale neměl nechat zmást tak jako já – vysvětlím.


Než jsem hru začal hrát, netušil jsem o ní vůbec nic. Předpokládal jsem tedy, že se bude jednat o jakousi rekonstrukci toho, co se koncem května 1942 v Praze stalo. Více jsem se mýlit nemohl. Celá tato událost je sice ve hře popsána hned na začátku, ale prakticky se více děje nedotkne. Ocitáme se v roli vnučky/vnuka Jindřicha Jelínka, muže, který přežil koncentrační tábor i komunistické represe. Dědeček je na tom nyní špatně a leží v nemocnici a my jako hráči se rozhodneme dozvědět se víc o jeho minulosti, jelikož z vyprávění víme, že si jej jednoho večera odvedlo gestapo a odvedlo jej do sběrného tábora. Zde nástin příběhu utnu, abych potenciální zájemce neochudil o zážitek.



Hra je koncipovaná jako tzv. point-and-click adventura – je orientovaná na příběh, kterým hráč postupuje pomocí řešení rozličných úkolů – velká část hry je tvořena rozhovory vaší postavy a ostatních protagonistů. Hráči je vždy nabídnuto, na co se postav ptát, a po zvolení příslušné otázky hra přehraje rozhovor. Během těchto rozhovorů se hráč dovídá nejen to, jaký měl jeho dědeček v mládí život, ale často jsou zde zmiňovány historické události či reálie jako Haagské úmluvy, koncentrační tábory či přídělový systém. Každý z těchto historických faktů je posléze uložen do herní encyklopedie, ve které se o něm může hráč dočíst více. Články nebývají příliš dlouhé a často bývají podpořeny obrazovým materiálem, informace se poté lépe pamatuje.



Jednou z nejpůsobivějších částí hry je celkový design, který kombinuje všechny možné audiovizuální a multimediální prvky: komiks, video, ilustraci nebo fotografii. O ilustrace a komiksovou tvorbu se navíc postaral poměrně známý kreslíř Petr Novák, známý spíše pod přezdívkou Ticho 762.


Vývojáři hry mezitím ušli velký kus cesty a vydali další dvě hry, kterým se budu možná věnovat později. Jsou jimi Svoboda 1945: Liberation pojednávající o malé vesničce v pohraničí po konci války a Train to Sachsenhausen, který pojednává o studentských protestech v roce 1939.



Hra je spustitelná na většině počítačů, funguje na operačních systémech Windows, Mac i Linux, pro uložení hry je třeba si rezervovat 3,46 GB v paměti počítače a dohratelná je zhruba za 2 hod a 30 minut. Zároveň je možné si hru zahrát i v mobilní verzi. A to chceš!


Ondřej Maslák


Výrobce hry Attentat 1942: Charles Games

Distribuce: Steam, Google Play, Appstore

Forma: digitální, dostupná v češtině, němčině, angličtině a ruštině


Fotografie i úvodní citace pochází z oficiálního webu vydavatele.

bottom of page