top of page

Jaké je to vlastně nevidět? | Mimika



Karel Giebisch je IT specialista, redaktor, masér, bojovník za inovace. Zrak v jeho životě nehraje žádnou roli, od narození je totiž nevidomý. Jak sám říká, vše kolem sebe vnímá prostřednictvím ostatních smyslů a zrakové postižení nijak zásadně neřeší. Nepotřebuje vidět, aby mohl žít plnohodnotný život.


A čím je naplněn jeho profesní život? Snaží se přispívat k odstranění bariér, které brání lidem se zrakovým postižením začlenit se do standardní společnosti, zajímá se o přínos a využití digitálních technologií, je aktivní na sítích. Má rád výzvy a je otevřen novým příležitostem. Proto také kývl na nabídku zprostředkovat učitelské komunitě a studentům pohled člověka, který nevidí a který zná řadu „fíglů“, jež mohou život bez zraku usnadnit.


Nový díl podcastu „Jaké je to vlastně nevidět“ má podtitul Mimika a jak už název slibuje, zabývá se zdánlivě samozřejmou věcí, totiž lidskou schopností využívat výraz tváře ke komunikaci a projevování emocí, nálad nebo vztahů. Už vás někdy napadlo, že tato zdánlivě přirozená schopnost vychází z naší zkušenosti a mezilidského učení a že je přímo závislá na naší schopnosti vidět? V podcastu se dozvíte, jak to mají s mimikou lidé nevidomí od narození a proč může být tak těžké správně se usmát na fotce. A příště, když se vám bude zdát, že se nějaký nevidomý člověk tváří podivně nebo nepřiměřeně situaci, budete vědět, čím to je.



Připravila Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci Autor: Karel Giebisch Námět, spolupráce a technické zpracování: Petra Šobáňová Animace a znělka: Pavla Baštanová 2023


Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page