top of page

Moje osobní zkušenost s Revolutem a proč to není vůbec špatné

Naše bloggerka Inka Wesołowska se tentokrát podívala na bankovní aplikaci Revolut. Podívejte se, v čem spočívají největší výhody této aplikace. V čem může být Revolut užitečný například pro studenty na zahraničním studijním pobytu?



Vím, že Revolut je už na trhu poměrně dlouhou dobu, ale já měla odvahu vyzkoušet si tuto aplikaci na vlastní kůži až letos. Pokud ale náhodou nevíte, o co se jedná, tak jde o Revolut Bank UAB, která je pravděpodobně jednou z nejvýhodnějších bankovních služeb. Zajímavé je, že jejich banka je nějakou dobu registrovaná v Litvě a podléhá tedy regulacím litevské centrální banky. Firma Revolut Ltd. je ale původem britská a je zaregistrovaná v Londýně. Lze tedy logicky vyvodit, že tato mašinérie je nejspíš způsobená Brexitem.


Jak to tedy funguje? Stáhnete si aplikaci Revolut, zaregistrujete se, zadáte své osobní údaje, načtete tam doklad, vyberete si barvičku karty a je to! Moc jsem se bála, jestli se po takto dlouhé cestě s kartou něco nestane a jestli přijde včas, ale byla naprosto v pořádku a opravdu přišla v tom termínu do 2 týdnů, jak psali v aplikaci. Samozřejmě nejde ihned rovnou platit bezkontaktně. Musíte ji předtím aktivovat zadáním PINu při prvním nákupu, ale to platí u všech debetních karet z jakékoliv banky.


Možná přemýšlíte, proč o tom tady mluvím? Koho tady zajímá nějaký Revolut? Dovolte mi, abych vám to tady vysvětlila. V dnešní době postupné globalizace mizí jakékoliv hranice. Ať mluvíme o online prostředí nebo cestování do zahraničí (např. Erasmus), potřebujete s sebou peníze. Zde začíná kouzlo Revolutu, protože na jednom účtu můžete mít více měn.


Představte si tedy následující situaci, že pojedete se svými známými na výlet na Slovensko a do Polska. Načtete si peníze na svůj Revolut účet, což uděláte tak, jak jste zvyklí platit kartou na e-shopu a potom jednoduchým kliknutím máte eura, zloté a koruny, pokud vám ještě něco zbylo. Půjdete tedy u pokladny zaplatit za Tatranský čaj a karta automaticky pozná, kterou měnou chcete zaplatit a nemusíte nad tím vůbec uvažovat. Občas se ale stane, že na terminálu vyskočí DCC, tak to ihned odmítnete. Potom třeba další den budete v Polsku. Koupíte si skvělé krówki [krufki], za které opět bez problémů zaplatíte Revolutem.


V dnešní době postupné globalizace mizí jakékoliv hranice.

Upřímně vám řeknu, že sama sebe nechápu, proč jsem se toho tak bála. Když jsem teď byla v Polsku na koncertu, díky této aplikaci jsem vůbec necítila, že jsem v zahraničí, protože platba za cokoliv byla neskutečně pohodlná.


Jaké jsou ale nevýhody Revolutu? Nedoporučuji používat tuto aplikaci pro jakékoliv bankovní převody. V základní verzi, kterou používám, není možnost okamžitých plateb, takže je to takový návrat do minulosti, co se týče moderních bankovních služeb. Neměňte si také peníze o víkendu, protože si za to Revolut bere poplatky. Doporučuji vám tedy všechny bankovní záležitosti na Revolutu vyřešit maximálně v pátek odpoledne. Obrovskou nevýhodou je, že aplikace po vás hned i na začátku při registraci chce, abyste nahráli minimálně 300 Kč plus shipping karty, což mi přijde nefér. Ale jakmile si tyto peníze nahrajete, můžete si je přeposlat zpátky převodem na svůj účet; jak jsem ale psala, trvá to neskutečně dlouho.


V případě, že by vás zaujaly další bankovní podrobnosti ohledně Revolutu, tak vám vřele doporučuji tento článek, kde máte všechno přesně popsané.


Pokud tedy hodláte vyrazit někdy na Erasmus, s rodinou či kamarády do zahraničí, chcete si pořídit hru na Steamu nebo cokoliv jiného, Revolut je pro vás. Opravdu na tom ušetříte spoustu peněz a získáte nejenom v zahraničí neskutečné pohodlí.


Inka Wesołowska

bottom of page