top of page

Otázky Honzy Gregara | Jan Gregar

Aktualizováno: 27. 10. 2023

Znáte Hovory (be)z karantény? V rámci tohoto cyklu rozhovorů Honza požádal své „parťáky“, aby mu odpověděli na tři otázky k tématu učitelství. V dalším díle této ankety se podíváme, jak na otázky týkající se učitelství odpověděl Jan Gregar, lékař Fakultní nemocnice Olomouc, gastroenterolog, provozovatel soukromé praxe, učitel.



Když se řekne „učitel“, jaká první asociace Vám vytane na mysli a proč?


Učitelka z první třídy, učitel Igor Hnízdo, starší školní počmárané lavice, zvuk židlí, když žáci po zvonění vstávají, tabule od křídy a obraz prezidenta nad katedrou, svačinka v aktovce.


Na které učitele vzpomínáte a proč?


Určitě na učitelku z první třídy ZŠ paní Hampejzovou, kterou si dodnes pamatuji. Její laskavost a trpělivost byla nekonečná. Měl jsem štěstí, že mne učila právě ona. A souhrou životních náhod jsem tuto dámu, mohl i jako lékař ošetřovat na sklonku jejího života.


Učitel by měl umět předávat zkušenosti, nepředávat jen „učivo“ ale i pohled na věc, schopnost si vytvářet názor, umět žáka navést k jádru věci, spojovat souvislosti.

Pak vzpomínám na pár učitelů, kteří mně negativně nebo pozitivně ovlivnili. Ten zážitek ale není už tak silný. Pár učitelů ve mně nezanechalo žádnou vzpomínku a nevybavil bych si jejich jméno ani podobu.


Které vlastnosti by, podle Vás, měl mít každý učitel a proč?


Empatii a trpělivost. A umění předat zkušenosti, čerpat ze svých zkušeností. To je podle mne důležitější, než to co má opravdu načteno. Umět tyto zkušenosti předávat, nepředávat jen „učivo“ ale i pohled na věc, schopnost si vytvářet názor, umět žáka navést k jádru věci, spojovat souvislosti.



228 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page