top of page

Dominik Voráč | Katedra českého jazyka a literatury

Aktualizováno: 30. 6. 2021


„Vzdělání bohužel není u nás ceněno tak jako v zahraničí. Pojďme to změnit.“

Dominik Voráč


„Raději to přiznám hned na začátek, pedagogická fakulta byla až má druhá volba. Po tom, co jsem se nedostal na vysněný obor, jsem si řekl, že zkusím jeden rok na učitelství českého jazyka a společenských věd, a pak se uvidí. Musím ale říct, že jsem byl snad už od prvního dne z fakulty nadšený a nikam jinam jsem nechtěl – bavila mě naprostá většina přednášek či seminářů a měl jsem pocit, že to, co studuji, má opravdu smysl.


Během studia jsem získal nespočet nových zkušeností a příležitostí k sebezdokonalování, přičemž jsem nejvíce využíval nabídky zahraničních pobytů a stáží. Postupně jsem vyjel na pracovní stáž do anglického Birminghamu, na studijní stáž na Valdosta State University, která se nachází v americké Georgii, a také na Erasmus do německého Heidelbergu. Každá cesta do zahraničí mi dala něco, co bych se na přednáškách nikdy nenaučil. A vím, že díky tomu budu i lepším učitelem.


Ale to není vše. Při studiu jsem si díky nabytým znalostem našel práci v oboru – nejdříve jsem pracoval jako lektor, poté jako žurnalista. Právě v novinách jsem začal mnohem lépe vnímat, jak média ovlivňují více, než se zdá – od různých společenských nálad až po chod dějin. Myslím si tedy, že to, co do budoucna potřebujeme, je vzdělaná společnost, která je mediálně gramotná a umí kriticky myslet. Díky tomu, že i na tyto oblasti se moje katedra zaměřuje, se můžu této problematice věnovat i do budoucna. A snad i já svým dílem přispěju k lepším zítřkům.“


Foto: Jakub Konečný



34 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page