top of page

Je populární a učí chemii. Výstižně, srozumitelně a na sítích

Aktualizováno: 10. 2. 2022

Už jako gymnazistka dojížděla Olga Ryparová na konzultace na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého, kde řešila své první vědecké úkoly. V oblasti biochemie získala během studia na střední škole i řadu ocenění. Dnes, jak sama říká, učí chemii. Ale trochu jinak, než bychom si na první dobrou mysleli.



Když člověk začne hledat informace o tom, kdo je Olga Ryparová, zjistí, že má tu čest s mladou a velmi populární influencerkou. Sympatická žena, která publikuje na sociálních sítích. Její zajímavá vlákna popularizující chemii najdete například na Twitteru nebo Instagramu. Na YouTube má svůj kanál Olinium.


„Olinium začal jako můj dobrovolný projekt. Po večerech jsem natáčela vysvětlení krátkých chemických témat. Například jsem si připravila vysvětlení názvosloví solí, nachystala příklady, stoupla si před tabuli a namluvila na kameru. A pak jsem to nahrála na YouTube,“ říká Olga. Dodává, že první videa používala pro své studenty, aby si mohli doplnit látku, na kterou chyběli.


Když se pak s pandemií covidu-19 školy zavřely, začala vysílat hodiny chemie naživo. Každý den tak měla připravenou jednu hodinu. „Od té doby se už Olinium posunulo dál. Výuková videa zveřejňuji každý týden, navíc připravuji rozhovory s chemiky a vědci do podcastu i na sociálních sítích. Chemii se snažím popularizovat se vším všudy,“ dodává.


„Jsem člověk, který chce věcem rozumět. Hodně pro mne znamená, když něco pochopím. Rozumím tak světu víc a to mne posouvá dál.“

Chemie ji ostatně bavila odjakživa. Už na střední škole totiž Olga věděla, že její životní cesta jsou přírodovědné obory. Za výzkum v oblasti biochemie s odborným názvem Analýza mikroorganismů kapilární elektroforézou získala v době studií na gymnáziu v Hranicích ocenění České vědecké společnosti, cenu Jaroslava Heyrovského i ocenění Talent Olomouckého kraje 2008 v programu Badatel. Do chemie, která byla a je jejím snem, se však ponořila naplno až při studiu vysoké školy.


„Jsem člověk, který chce věcem rozumět. Hodně pro mne znamená, když něco pochopím. Rozumím tak světu víc a to mne posouvá dál,“ říká a zároveň zdůrazňuje: „A také když něco zjistím, ráda to sdílím. Proč bych si měla nechat informace jen pro sebe? Právě v tomto je totiž učitelství úžasné poslání. Když znalost předám, ostatní mohou pracovat rychleji a nemusí se zdržovat tím, na čem jsem už strávila dost času sama,“ doplňuje originální influencerka.


Je populární především tím, že umí složitou problematiku názorně vysvětlit. K tomu ji vedli i někteří pedagogové. Nezapomene například na profesora Miroslava Strnada z Laboratoře růstových regulátorů, k němuž chodila na fyziologii rostlin. „Vždy do hodiny donesl něco, na čem jsme si zapamatovali dané téma. Těžko rozložitelnou celulózu, když po nás házel listí, co nasbíral venku, javorový sirup na ochutnávku, když jsme řešili, jak v javorech vzniká a podobně. U zkoušky s ním si vzpomínám především na úžasnou diskuzi a ne na vyjmenovávání pojmů a definic. Vždy šlo o propojení znalostí.“


„Chci učit moderní chemii. Ne tu chemii, která se stále učí z učebnic z devadesátých let. Ráda bych totiž ilustrovala šířku toho, co dnešní studium přírodovědných oborů vlastně znamená, a také co dnešní věda umí. Třeba se nám jednou podaří, že nebudeme jen učit zpaměti výrobu kyseliny sírové, nebo v jakých minerálech najdeme železo.“

Po absolutoriu Přírodovědecké fakulty UP se Olga Ryparová začala živit jako lektorka kurzů chemie, které byly zaměřeny na přípravu studentů k přijímacím zkouškám na české lékařské fakulty. Sama však ke svým počátkům říká, že to spíš byla taková brigáda, než že by se tím živila. Brzy nato začala tvořit kurzy vlastní. Dnes učí to, co sama chce a tak, jak chce. Je spokojená s tím, že má v tomto ohledu svobodu, kterou ovlivňují pouze ti, kteří se kurzů účastní. Všem, kteří její výuku sledují, ukazuje, že je chemie skutečně všude kolem nás a že její znalost nám pomáhá pochopit svět.


„Chci učit moderní chemii. Ne tu chemii, která se stále učí z učebnic z devadesátých let. Proto jsem i oslovila Ústav chemie a biochemie na Mendelově univerzitě v Brně, kde snad vytvoříme videa o použití elektronové mikroskopie, anebo metodě CRISPR. Nejedná se čistě o chemická témata. Jde mi o mezioborové propojení. Ráda bych totiž ilustrovala šířku toho, co dnešní studium přírodovědných oborů vlastně znamená, a také co dnešní věda umí. Třeba se nám jednou podaří, že nebudeme jen učit zpaměti výrobu kyseliny sírové, nebo v jakých minerálech najdeme železo.“


Olga Ryparová je nabitá potřebou sdílet informace a pandemické roky ji v tom ještě podpořily. I v budoucnu se chce věnovat popularizaci vědy. A jaké jsou její plány? Pokud se vše podaří, na jaře bude natáčet i první výuková videa o průmyslové chemii, a to díky Nadaci ORLEN Unipetrol. V nich chce ukázat i tu nejmodernější chemii, která se dělá ve velkém měřítku a liší se tak od laboratorních příprav.


Text: Milada Křížková Hronová

Foto: archiv Olgy Ryparové


Kdo je Olga Ryparová?

Olga Ryparová je absolventkou oboru biochemie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Je popularizátorkou chemie, kterou i prostřednictvím kurzů učí na sociálních sítích. Činí tak s cílem ukázat, že nás chemie v mnohém obklopuje a že je v našem životě důležitá.

1 221 zobrazení1 komentář
bottom of page