top of page

Otázky Honzy Gregara | Vít Hušek

Aktualizováno: 27. 10. 2023

Znáte Hovory (be)z karantény? V rámci tohoto cyklu rozhovorů Honza požádal své „parťáky“, aby mu odpověděli na tři otázky k tématu učitelství. V dalším díle této ankety se podíváme, jak na otázky týkající se učitelství odpověděl Vít Hušek, teolog, filozof a psycholog, působící na Cyrilometodějské teologické fakultě UP.



Když se řekne „učitel“, jaká první asociace Vám vytane na mysli a proč?


Jako první asociace mě napadne, že učitel je celkem vzácností. Aspoň za mého dětství to bylo tak, že ve škole převládaly ženy a muže tam zastupovala trojice ředitel – tělocvikář – školník. A když se řekne „učitelka“, máme s tím spojené spíš negativní asociace, vyprávějí se o nich vtipy apod., což mi přijde velká škoda. Mám velkou úctu vůči učitelkám a učitelům především na základních školách, jejich práce je z mého pohledu nesmírně náročná.


Na které učitele vzpomínáte a proč?


Rád vzpomínám na své učitele z gymnázia, hlavně na našeho třídního profesora Františka Vaníčka. Učil nás češtinu a angličtinu, miloval anglickou a americkou literaturu. Byli jsme jeho poslední třídou, po naší maturitě už odešel do důchodu. Rád vzpomínám na profesorku Martu Pětovou, která nás učila matematiku a volitelný filosofický seminář, příležitostně také zastupovala třídního. Rád bych také připomněl pana Jiřího Strejce, který mě učil v hudební škole hrát na varhany. Jeho varhanní a sborové skladby si dodnes rád poslechnu.


Když se řekne „učitelka“, máme s tím spojené spíš negativní asociace, vyprávějí se o nich vtipy apod., což mi přijde velká škoda. Mám velkou úctu vůči učitelkám a učitelům především na základních školách, jejich práce je z mého pohledu nesmírně náročná.

Které vlastnosti by, podle Vás, měl mít každý učitel a proč?


Takových vlastností lze vyjmenovat mnohem víc než tři, ale zároveň asi není reálné očekávat, že úplně každý učitel je bude mít všechny. Ale pokud mají být tři, napadá mě laskavost, trpělivost a důslednost. Snad proto, že jsem je viděl a zažil u svých oblíbených učitelů, a také o ně sám usiluji.



109 zobrazení0 komentářů

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page