top of page

Victoria & Albert Museum 1. část

Je tu další článek ze série Od Rubense po plejtváka! Rubrika se zaměřuje na ty největší lahůdky mezi muzei a galeriemi. Doktorandky Denisa Daříčková a Kristýna Ševčíková z katedry výtvarné výchovy předestřou to nejlepší z vlastních cest – co samy vyzkoušely, co je zaujalo a co vám můžou s jistotou doporučit. Tentokrát se společně podíváme do londýnského Victoria & Albert Museum!



„Vítejte ve V&A South Kensington, ve světě kreativity v srdci Londýna. Od nepřehlédnutelných výstav až po mimořádné sbírky. V celosvětové destinaci umění, designu a performance si každý najde své.“

 

Takto láká k návštěvě svých sálů výše zmíněné muzeum na svých internetových stránkách, dostupných zde. Victoria & Albert muzeum má pobočky v centru Londýna, ve městě Dundee ve Skotsku a v Stoke-on-Trent v Anglii. Poslední dvě bohužel nejsou předmětem tohoto článku, protože jsme je nenavštívily. Přesto jsou ale jistě také velmi lákavé a stojí za to je navštívit. Pokud tedy budu mluvit o Victoria & Albert nebo zkráceně V&A muzeu, mám namysli pouze pobočku v londýnské čtvrti South Kensington, kde najdeme sbírku užitého umění a řemesel.

 

Victoria & Albert muzeum je o něco méně věhlasné, než je Britské muzeum nebo Přírodovědné muzeum v Londýně, proto nečekejte davy návštěvníků, kterými byste se museli prodírat k samotným exponátům. Nečekejte ani fronty před vstupem a užijte si velkolepost otevřených dveří onoho muzea. Nemějte strach, že byste se v tak obřím prostoru ztratili, protože muzeum má přehledný orientační systém; v hlavních chodbách naleznete tabule s mapou, kterou si můžete také stáhnout přes QR kód nebo vzít v papírové podobě. Ve vstupní hale vás také přivítá milá kustodka, která vám velmi ráda vše vysvětlí, nasměruje k tomu nejzajímavějšímu a ještě se zeptá, zda jste všemu rozuměli; zkrátka člověk na svém místě, díky kterému se návštěvník cítí vítán.

 

Kde se vzalo

 

Victoria & Albert muzeum bylo založeno v návaznosti na velkou výstavu, která se konala v roce 1851, jako South Kensigton Museum o rok později, tedy roku 1852. Původně sbírky obsahovaly nejen umělecké předměty, ale i ty vědecké, pro které bylo později vyhrazeno místo v Science muzeu, jehož základ tvoří od roku 1913. Své jméno dostalo na počest slavné královny Viktorie a jejího manžela, prince Alberta, který se těsně před koncem 19. století velmi angažoval v oblasti vědy a umění.

 

Co zde nalezneme

 

Muzejní sbírky obsahují předměty z mnoha kontinentů (evropské, indické, čínské, korejské, islámské i japonské dekorativní umění) a kromě soch, keramiky, skla, bižuterie, zbraní, oděvů a textilu nebo nábytku zde nalezneme hudební nástroje, sbírku mincí, ptáků, fotografií nebo kopie starých mistrů zhotovené v 19. století a mnoho dalšího. Celkem sbírka čítá přes 4 miliony sbírkových předmětů, je tedy velmi pestrá a opravdu každý si najde to své.

 

Samotné muzeum je volně přístupné od listopadu 2001 a nabízí V&A členství ve svém muzejním spolku, pro jehož členy jsou připravovány zvláštní akce a volné vstupy do krátkodobých výstav, které jsou běžně zpoplatněny.

 

Proč zajít do tohoto muzea

 

Budova sama o sobě je skvostem viktoriánské architektury, který skrývá mnoho historizujících prvků, ať se jedná o samotnou architekturu, sochařskou výzdobu, či výmalbu sálů nebo jiné dekorování od dřevěného obložení po tapetování. Tyto prvky jednak odkazují ke královskému majestátu, jednak k zaměření budovy. Například v jednom ze sálů jsou stropní kazety vymalovány typickými britskými květy a bylinami. Sám prostor muzea je tedy velkolepý a mně osobně připadá na stejné úrovni jako Britské muzeum. Samozřejmě je V&A muzeum přizpůsobeno modernímu návštěvníkovi s jeho potřebami a dotkla se ho i modernizace typu zbudování výtahů apod., které jsou šikovně zakomponované do prostoru.

 

Samotná instalace exponátů se snaží držet všech trendů, jednotlivé exponáty mají svůj prostor a jejich okolí se snaží podtrhnout krásu samotnou, dotvořit návštěvníkův dojem a podpořit vizuální představivost. V expozicích se nacházejí i moderní prvky, odpočinková místa a edukační zóny.


Co tedy vidět? Na každém kroku můžete vidět mnoho impozantního. A tady je můj výběr:

 

1. Gotická okna a vitráže. Několik jich najdete v suterénu v expozici Středověk a renesance a jistě vás zaujmou už svou adjustací, protože jednotlivé kusy kamene jsou nainstalovány do kovového rámu a je tak složeno celé okno, které si můžete prohlédnout ze všech stran. Vitráže jsou pak se svými olověnými profily podsvíceny a vidíme je tak v plné kráse. Celý prostor vyplňuje ještě mnoho dalších duchovních exponátů a místo tak dostává komorní atmosféru, jako by byl návštěvník opravdu v kostele.

 

2. Šperky královny Viktorie. Jedná se o velmi ikonickou korunku a náramek z bílého zlata se safíry a diamanty, které se nacházejí v expozici klenotů Williama a Judith Bollinger. Samotnou korunku navrhl princ Albert pro svou nastávající jako svatební dar roku 1840.

 

V samotné expozici nenaleznete pouze šperky, ale také sbírku hodinek, tabatěrek nebo zapalovačů aj., které jsou všechny precizně zdobené. Expozice představuje šperkařské řemeslo v celé šíři od historie po současnost, velmi názorně a s využitím různých prostředků. Naleznete zde videa, 3D vizualizace i minihru, ve které můžete navrhnout vlastní šperk.

 

3. Tři sochy Davida. Michelangelova, Donatellova a Verrocchiova verze biblického Davida stojí vedle sebe jako repliky z 19. století, které umělci přenesli ze starého kontinentu do Londýnské expozice sochařství. Jedná se o tři sály zaplněné replikami ikonických sochařských a malířských děl – těch je méně – od antiky po 19. století. Můžeme si tak prohlédnout z blízka Trajánův sloup, florentskou křtitelnici nebo reliéfy ze dveří florentského dómu.



Velkolepost těchto exponátů dotváří skutečnost, že sály okupují kreslíři, kteří celé hodiny skicují díla mistrů a i ve 21. století se jimi učí a zachovávají tak tuto muzejní hodnotu.

 

Pokud se opravdu rozhodnete V&A navštívit, jistě narazíte na mnoho dalších exponátů, které vám padnou do oka. Na co ale rozhodně nesmíte zapomenout, je odpočinek v zahradě Johna Madejského, kde se nachází široké brouzdaliště, které v horkých letních dnech potěší nejen děti. V zahradě také najdete kavárnu a můžete se pokochat nově zrestaurovanou fasádou vnitřního dvora muzea.

 

Denisa Daříčková a Kristýna Ševčíková

 

Informace pro návštěvníky

 

Adresa: Cromwell Road, London SW7 2RL

Otevírací doba: denně 10:00 – 17:45; pátek 10:00 – 22:00

Vstup zdarma

Nejbližší zastávky BUS: South Kensington Museums; Victoria and Albert Museum

Nejbližší stanice metra: South Kensington (2–5 min. chůze)

bottom of page