top of page

Budoucím učitelům pomůže interaktivní průvodce od Začni učit! a Česko.Digital

Aktualizováno: 3. 4. 2022

V Česku chybí tisíce učitelů – a zároveň si tu desítky tisíc lidí pohrávají s myšlenkou stát se pedagogem. Často neví, co si musí doplnit za vzdělání a právě jim je určen interaktivní průvodce, vyvinutý projektovým týmem Začni učit! ve spolupráci s organizací Česko.Digital. Průvodce také zaštítilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.



Celý projekt Začni učit! vznikl jako pomoc pro všechny, kdo chtějí začít pracovat v oblasti školství. Cesta k vysněnému učitelskému povolání ale nemusí být pro všechny jednoduchá: „Lidé mají představu, že pokud budou chtít učit, jednoduše si doplní pedagogické minimum. Celé je to ale složitější,“ vysvětluje Jana Fryzelková z projektu Začni učit!, proč se s týmem pustili do vývoje interaktivního průvodce, který radí s výběrem pedagogické kvalifikace. „Záleží na tom, co máte vystudováno, kde a co chcete učit – jedno univerzální ‚pedagogické minimum‘ totiž neexistuje. Zájemci o učitelství tak naráží na džungli paragrafů, které stanovují kvalifikaci. Právě proto jsme jim chtěli pomoct.“


Výsledkem společného snažení obou organizací je testovací verze interaktivního průvodce, ve kterém stačí vyplnit dosažené vzdělání a preferenci toho, na jakém stupni a jaké předměty chtějí dotyční vyučovat. Průvodce na základě toho doporučí konkrétní tipy, jaké vzdělání by si zájemci mohli doplnit – jde o různé typy kurzů na různých univerzitách. „Spuštění bereme částečně jako způsob, jak sbírat zpětnou vazbu. Systém ještě má mušky, už teď jsme ho ale chtěli veřejnosti ukázat,“ doplnil Michal Voráč, který jako dobrovolník za Česko.Digital řídil vývoj.


Už dříve připravil tým Začni učit! přehledný rozcestník, kde zájemci naleznou všechny důležité informace a kde se také mohou přihlásit do programu Zkus učit! V tomto týdenním kurzu je možné si od dohledem zkušených lektorů vyzkoušet roli učitele přímo v praxi.


Upraveno redakcí z tiskové zprávy Začni učit!

Foto: Začni učit!

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page