top of page

Jak dokumentovat letní tábor? Vytvořte elektronickou knihu!

Nejnovější příspěvek naší bloggerky Petry Šobáňové představí užitečný digitální nástroj pro tvorbu elektronických knih a portfolií. Aplikace Book Creator je intuitivní a snadno v ní mohou pracovat nejen dospělí, ale taky děti. Petra jej využila pro dokumentaci letního projektu Studia Experiment s názvem Zpátky ke kořenům.



Jako každé léto, i letos jsem se svými kolegyněmi a kolegy ze Studia Experiment a s několika desítkami skvělých dětí jela na letní tábor. Ten náš je vždy zaměřen na výtvarnou výchovu a kromě toho kombinuje do jednoho pestrého celku všechno, co k letnímu táboru patří: přírodu, dobrodružství, akty přátelství, dramatické a pohybové hry nebo divokou diskotéku a tajemnou noční stezku.


Náš tábor pokaždé spojuje jedno téma a je tak typickým výtvarným projektem, v němž kroužíme kolem souvisejících obsahů a přitom se během úloh mísí různé přístupy a výtvarné postupy. Letos jsme náš projekt pojmenovali Zpátky ke kořenům a stylizovali jsme jej jako vědeckou výpravu za tajemstvím rostlin a jejich komunikace. Téma nebylo náhodné: jeden z našich milých vedoucích, Ludvík, je totiž biolog a děti mu moc rády naslouchají. (Btw před několika lety se na našem táboře stavil pouze jako host a od té doby se stal nepostradatelným členem týmu. Je skvělým příkladem toho, že pedagogické talenty se mohou objevit i u lidí jiných profesí.) Ludvík se tedy proměnil v přírodovědce Severina Čičorkiu a během vědecké výpravy mu asistoval Michail Papuča (alias Dejv, který je zase během roku právníkem) a taky my všichni ostatní: já, vůdkyně Daniela, Eva, Radka, Terezka (ano, my všechny ostatní jsme už plně kvalifikované učitelky z povolání).


S více než čtyřiceti dětmi a puberťáky jsme celý týden tvořili a kromě zážitků jsme „vyrobili“ také ohromné množství výstupů – kreseb, maleb, site specific instalací, videí, animací, záznamů performancí.


Jak už máme ve zvyku, z našich táborů posíláme rodičům po síti také krátká videa shrnující dění jednotlivých dnů (najít je můžete na FB Studia Experiment), vznikají také fotografie a texty. Kam s nimi? Jak je poskládat do smysluplného celku, který účastníkům i po čase připomene, co jsme vlastně dělali, co jsme společně prožili a objevili?


Book Creator umožňuje vkládat nejen obrázky a texty, ale také videa nebo voiceover.

Jednou z možností je portfolio v podobě elektronické knihy vytvořené v aplikaci Book Creator. Ta je dostupná jak pro počítače (stačí zadat adresu https://bookcreator.com/, zaregistrovat se a můžete tvořit), tak pro mobilní zařízení, kde je sice mírně zpoplatněna, umožňuje ale přímo tvořit multimédia např. na iPadu a vkládat je rovnou ze zařízení do aplikace.


Jaké jsou hlavní výhody aplikace Book Creator? Jednak je velmi jednoduchá na ovládání a jednak vypadá příjemně. Výsledné knihy napodobují efekt listování knihou, mají obálku a listy; lze je ale nakonec také stáhnout jako běžné pdf. Book Creator umožňuje vkládat nejen obrázky a texty, ale také videa nebo voiceover. Hlavní výhodou je, že je možné hotovou knihu zveřejnit on-line a odkaz sdílet ostatním. Každý, komu odkaz předáte, pak knihu může otevřít a listovat jejími stránkami.


Jako každý produkt má aplikace pochopitelně také nevýhody: nečekejte zázraky nebo profesionální funkce. Obrázky např. nelze ořezávat nebo jinak upravovat, editor textu také nenabízí vše, co by pokročilí typografové mohli potřebovat. Tento nástroj ale není určen profesionálním grafikům: ideální je právě pro učitele a žáky. Lze v něm vytvářet dokumentaci projektů nebo školního roku, ideální je na portfolia žáků, knížky mohou být originální učební pomůckou, kterou učitel připraví do své hodiny, děti samy v něm mohou tvořit vlastní knížky a projekty. Ostatně posuďte sami. Pro začátek si můžete prohlédnout naši nejnovější knížku – pochopitelně o naší vědecké výpravě. Knížka je hodně barevná, obsahuje videa a fotografie z každého dne a najdete v ní originální animované filmy dětí o růstu rostlin a taky jeden zcela seriózní přírodovědný dokument o naší louce.




Text: Petra Šobáňová

Foto: Petra Šobáňová, Eva Žváčková; archiv Studia Experiment Olomouc


Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page