top of page

Baruš Jeřábková: Hledám způsoby, jak učit v souvislostech a s využitím moderních technologií

Aktualizováno: 27. 5. 2022

Naši pestrou komunitu bloggerů nově posílila Baruš Jeřábková, nadšená průzkumnice možností prolínání umění, vzdělávání a technologií. Její nadšení je nakažlivé a jistě i čtenáře portálu U21 zaujmou její zkušenosti, nápady a tipy do praxe. Jak Baruš sama přiznává, mnohdy se chová jako dítě: uchovala si dětskou spontaneitu a kreativitu, schopnost žasnout nad věcmi okolo, zůstala jí také radost z objevování a experimentů. Inspirujte se jejím přístupem! V úvodním příspěvku se vám představí.



Narodila jsem se s diagnózami učitelka a umělec. Proto asi nikoho nepřekvapí, že jsem vystudovala učitelství výtvarné výchovy a vizuální tvorby na PdF MU. Mnoho let jsem pracovala s dětmi, ale tou nejhodnotnější zkušeností pro mě byla práce učitelky na alternativní základní škole, kde jsem se musela obejít bez učebnic a všechno pokaždé vymyslet od základu.


Hledala jsem způsoby, jak učit v souvislostech, co nejsmysluplněji, s využitím moderních technologií, ale současně i se silnou vazbou k přírodě. Moje nápady a metody zaujaly i jiné, a tak jsem o nich začala psát, natáčet videa a vystupovat na konferencích. Nakonec jsem vyšla z prostoru školy do „meziprostoru“, kde mohu naplno pokračovat v tom, co jsem si stanovila jako svůj cíl: propojování umění, vzdělávání a technologií. Chci poskytovat zdroje inspirace ostatním, především těm, co (se) učí. A to jak v online prostředí, sdílením vlastního bádání a umělecké tvorby, tak i naživo na workshopech a seminářích.


Zkušeností pro mě byla práce učitelky na alternativní základní škole, kde jsem se musela obejít bez učebnic a všechno pokaždé vymyslet od základu.

A právě o tomto bude tento blog. Mé bádání totiž často začíná nějakým podnětem z běžného života. Takovým tím momentem, kdy se vás malé dítě zeptá „proč…?“ A pak pokračuje dalším „proč“ a dalším, až z toho vznikne takový dlouhý řetěz a nakonec složitě propojená síť, která odráží jeho poznávání světa.


Přesně takovéto sítě vytvářím – v digitální podobě. Jedná se o soubory zajímavostí a tipů k digitálnímu i nedigitálnímu tvoření, experimentování a zkoumání různých jevů okolo nás, které jsou spolu ale vzájemně provázané souvislostmi. Díky nim se dostaneme daleko za hranice umění, třeba do fyziky nebo astronomie. Dozvíte se tu tedy mnoho nových věcí a načerpáte inspiraci do výuky, anebo třeba jen pro volný čas se svými blízkými – nebo bez nich. :D


Baruš Jeřábková




Více o Baruš Jeřábkové


Mým hlavním cílem je propojovat umění, vzdělávání a technologie. Chci ostatní, především učitele, inspirovat a pomoci jim nejen se zařazováním digitálních technologií do výuky, ale především se nadchnout pro bádání a objevování světa tvořeného nekonečnou sítí souvislostí. Také mne baví vytvářet přátelství mezi přírodnem a digitálnem. Více o mně na Barus.cz

Související příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page